Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Overschrijving grafrechten kindergraf (gescheiden ouders)

20 mei 2008

Vraag nummer: 5418 (oude nummer: 10731)

Geachte heer Van der Putten,

Hoe adviseert u ons om te gaan met de volgende situatie? Er is op dit moment een rechthebbende van een kindergraf. De ex vrouw van de rechthebbende heeft als eerste te kennen gegeven rechthebbende te willen zijn. Uiteraard kan dit pas als de huidige rechthebbende (man) toestemming verleent. Hetgeen overigens zeker niet zal gebeuren. De man heeft de wens geuit dat na zijn overlijden zijn zoon de rechten overneemt. Normaal gesproken gaat we uit van het principe “wie het eerst komt, het eerst maalt”. Met andere woorden dat is zijn ex vrouw. Terwijl we ook weten dat het de uitdrukkelijke wens van de man is om de rechten op zijn zoon over te schrijven.

Alvast bedankt voor de moeite.

XY
(gemeente Axxxxx)

Antwoord:

Geachte heer,

Als de man de uitdrukkelijke wens heeft om het graf op zijn zoon over te schrijven, moet hij dat nu doen. Of hij moet het vast laten leggen in zijn testament en u informeren dat hij het in zijn testament heeft staan. Het testament is het enige officiële document waarmee mensen na hun overlijden nog zaken kunnen regelen. De zoon kan dan met het testament in de hand de overschrijving vragen.

Als er geen testament is en alleen een 'gewone' brief of de (mondeling overgebrachte) wetenschap bij de begraafplaatshouder dat de man de wens had om het graf na zijn overlijden over te laten schrijven op naam van zijn zoon, is dat onvoldoende om het grafrecht te weigeren aan de vrouw te geven, als zij het als eerste vraagt. Dan geldt gewoon wie het eerst komt het eerst maalt.

Als de man zekerheid wil dat zijn zoon de rechten krijgt, zou hij het graf nu al over moeten laten schrijven. Dat biedt de grootste zekerheid.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.