Overschrijven grafrecht onbepaalde tijd (papieren waren bij ander familielid)
1 juli 2009
Vraag nummer: 6674 (oude nummer: 13335)
Geachte heer v/d Putten,
Op onze begraafplaats (gemeente Beverwijk) zijn graven voor onbepaalde tijd uitgegeven. Een graf stond op naam van een rechthebbende. Deze heeft, bij leven, de eigendomspapieren van dit graf aan zijn oudste dochter gegeven. In april van dit jaar is er een schriftelijk verzoek bij mij binnengekomen (van een broer van de zus) om het graf over te schrijven op naam van hem omdat vader al lang was overleden. Hier is gehoor aan gegeven. De vraag is A. of dit juist is. De oudste zus is bij mij geweest en die vindt dat het graf op haar naam overgeschreven had moeten worden. B. oudste zus wil eventueel in dit graf begraven worden. Moet zij hier toestemming voor hebben van haar broer. Zoja is hier iets wettelijk voor te regelen dat zij wel in dit graf behraven kan worden.
Met vriendelijke groet,
Mark Haije
Antwoord:
Geachte heer,
Dat de voormalige rechthebbende op het graf de eigendomspapieren aan zijn oudste dochter heeft gegeven, is een omstandigheid waar de gemeente niets mee kan en niets mee moet. Bepalend is de verordening, die regels voor de overdracht van een graf bevat. Het onderhands geven van papieren is geen rechtsgeldige overdracht. Waarschijnlijk zal ook in de oorsponkelijke 'eigendomsakte' gestaan hebben dat het graf (tijdig na overlijden) moest worden overgeschreven, of zal verwezen zijn naar een verordening, zodat betrokkenen hadden kunnen lezen of begrijpen dat alleen het geven van papieren niet voldoende was.
Het lijkt mij geheel terecht dat u aan de hand van een schriftelijk verzoek van een zoon van de voormalige rechthebbende het graf op zijn naam gezet hebt. De gemeente kan en hoeft niet te weten dat de voormalige rechthebbende wellicht een andere bedoeling had.
Een begraafplaatshouder hoeft zelf niet te onderzoeken of wellicht anderen ook aanspraak op het graf zouden kunnen maken. Dat is ook bijna niet te onderzoeken, want de gemeente kent de familie niet en de onderlinge verhoudingen en onderlinge afspraken niet. Het is gewoon 'wie het eerst komt, het eerst maalt'.
Een eventuele klacht van de oudste zus hierover lijkt mij onterecht: zij had zelf maar eerder de rechten moeten vragen. Het bezit van de akte van uitgifte van een graf geeft op zichzelf geen recht.
Als de oudste zus in dit graf bijbegraven wil worden, zal zij de toestemming van haar broer nodig hebben. Het is niet te regelen dat de gemeente haar t.z.t. kan bijzetten zonder toestemming van de huidige rechthebbende.
Nogmaals: de oudste dochter had hoogstwaarschijnlijk ook zelf in de papieren kunnen lezen dat het graf overgeschreven had moeten worden. Nu ze dat heeft nagelaten is dat haar risico.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten