Is voor overboeken graf de toestemming nodig van een onterfde zus?
18 november 2011
Vraag nummer: 26739
Geachte mr. v.d. Putten
mijn moeder haar zus is onterfd en heeft na overlijden 1/3 deel van de erfenis ontvangen van mijn oma
nou wil mijn moeder het familie graf op haar naam overzetten
is hier de toestemming van de onterfde zus voor nodig?
of heeft de zus hier geen recht meer op, aangezien ze onterfd is?
Met vriendelijke groeten, robin
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Het wel of niet (deels) onterfd zijn heeft helemaal niets te maken met het wel of niet toestemming hoeven geven voor het overschrijven van een graf.
Uw moeder kan de begraafplaats vragen om het graf van uw oma op haar naam te schrijven. Daar is geen toestemming van andere familieleden voor nodig.
Anderzijds kan ook uw tante de begraafplaats vragen om het graf van uw oma op haar naam te schrijven. Daar heeft zij de toestemming van uw moeder of anderen ook niet voor nodig.
Ik neem aan dat uw moeder niet wil dat haar zus de grafrechten krijgt. Dan moet zij zelf zo snel mogelijk de overschrijving regelen. Het werkt namelijk simpelweg zo, dat degene die de rechten het eerst vraagt, ze krijgt.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
PS. Men kan een kind nooit helemaal onterven, zie:
------
Mag een begraafplaats de voorwaarden van een contract veranderen als het grafrecht wordt overgeschreven op naam van een ander? Soms willen begraafplaatsen bijvoorbeeld onderhoudsrechten gaan heffen als het contract wordt overgeschreven. Andere begraafplaatsen willen bij het overschrijven van het grafrecht kunnen verplichten dat er een ander monument wordt geplaatst. In deze film legt mr. W.G.H.M. van der Putten uit wat de mogelijkheden zijn:
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.