Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Ik wil grafrechten van het graf van vader

18 november 2020

Vraag nummer: 61992

Goedendag,

Ik ben u website gekomen omdat ik op zoek ben naar informatie over grafrechten.

Mijn vader is al meer dan 35 jaar geleden overleden, nu heeft mijn moeder altijd de grafrechten gehad omdat zij rechthebbende was. Ik was toen nog minderjarige.

Nu heeft zij zonder overleg het graf laten ruimen terwijl ik het graag zou willen aanhouden. In mijn juridische mening is daarmee het contact dat de kerk met mijn moeder had verlopen / voldaan maar weet niet of ook zo werkelijk is.

De kerk is bereid het terug te draaien maar mijn moeder moet de rechten aan mijn overdragen.

Helaas is zij niet bereid dat te doen omdat onze relatie moeilijk is. Ik ben bereid alle verantwoordelijkheden en kosten op me te nemen maar helaas is mijn moeder niet voor reden vatbaar.

Wat kan ik doen om de rechten te verkrijgen? Is er een advocaat of andere instantie die me daarmee zou kunnen helpen?

Wat zou gebeuren met de rechten als zij sterft?

Vriendelijke bedankt voor uw reactie.

Mit freundlichen Grüßen, With warm regards, Met vriendelijke groet,

X

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is wat cru om te zeggen, maar voor uw probleem zou het het fijnste en makkelijkste zijn als uw moeder overleed. Dan zou u meteen probleemloos bij de begraafplaats de grafrechten krijgen.

U schrijft dat uw moeder het graf heeft laten ruimen. Dat is een vreemde zaak, omdat een rechthebbende op een graf dat nooit kan eisen. De houder van de begraafplaats beslist daarover.
Heeft de ruiming al plaatsgevonden?
Ruimen gaat gewoonlijk in twee stappen: eerste wordt het grafmonument weg gehaald. Daarna wordt de inhoud van het graf geruimd. Dat gebeurt gewoonlijk pas als er een nieuwe overledene in dat graf begraven wordt.
Dat het grafmonument weg is, betekent nog niet dat de inhoud van het graf ook weg is. Uw vader kan er gewoon nog liggen.

Als het graf wel geruimd zou zijn, betekent dat niet dat het contract van de begraafplaatshouder, de kerk, met uw moeder beëindigd is. Men kan ook rechthebbende van een graf zijn, waar niemand (meer) begraven ligt.

U kunt niets doen om de rechten te krijgen, als uw moeder ze niet wil overdragen.
U kunt 2 dingen doen: wachten tot de huur van het graf afloopt. Als u moeder de huur dan niet verlengt, kunt u de kerk vragen om het graf aan u uit te geven.
Het 2e is: wachten tot uw moeder overlijdt. Dan kunt u het graf meteen krijgen.

Ik adviseer vragenstellers ook vaak om bij de rechthebbende (in dit geval uw moeder) niet meer naar het graf te vragen. Bij verstoorde verhoudingen brengt u haar door uw vragen misschien op de idee om u dwars te zitten, door bijvoorbeeld uw vader op te laten graven, te laten cremeren en de as te verstrooien. Als u er niet over praat vergeet ze misschien de grafhuur te verlengen, omdat ze denkt dat het u niet meer interesseert. Dan kunt u het graf ook krijgen.
Ik heb enkele malen gehoord dat deze tactiek (er niet meer over praten) na een paar jaar succesvol was.

Zie de zeer vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Graf overschrijven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder