Ik wil grafrechten van het familiegraf 1
28 mei 2020
Vraag nummer: 60860
Geachte meneer van der Putten,
de familie van mijn vaders kant heeft al vele jaren een grafplaats gehuurd op een algemene begraafplaats. Toen mijn vader plotseling overleed gingen de grafrechten van het familiegraf over op mijn stiefmoeder. Mijn stiefmoeder is dement, en nu maakt een bewindvoerder, die geen familie van ons is, beslissingen over het graf en de grafsteen, die tegen de wil van mijn vader ingaan. Dit geeft natuurlijk grote wrijvingen tussen haar en mij. Nu ligt helaas ook mijn stiefmoeder op sterven en daarom wil ik graag zo snel mogelijk de grafrechten van ons familiegraf overnemen, ik ben de enige nabestaande die dit wil doen. Ik vrees dat dit problemen gaat opleveren met deze bewindvoerster. Daarom mijn vraag aan u: heb ik recht om nu al de rechten van ons familiegraf over te nemen van mijn stiefmoeder, zo niet wat gebeurd er dan met de grafrechten na haar dood? Alvast mijn hartelijke dank voor uw antwoord!
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Zolang de rechthebbende nog leeft, moet zij zelf meewerken aan een overdracht van de grafrechten. Met andere woorden: u hebt op dit moment een handtekening van haar nodig, om de grafrechten op uw naam te krijgen. Dement of niet, stervende of niet, speelt geen rol. Bij het in leven zijn is haar handtekening nodig.
Als ik u was, zou ik nu meteen een brief schrijven aan de administratie van de begraafplaats, vertellen dat u geïnteresseerd bent in behoud van het familiegraf, dat het graf momenteel nog op naam staat van uw stiefmoeder, maar dat die op sterven ligt. En dat u door middel van deze brief de eerste wilt zijn, die na het overlijden van de rechthebbende de grafrechten over kan nemen.
Ik zou die brief aangetekend versturen, of per e-mail, zodat er een bewijs van verzending is.
Zodra u weet dat uw stiefmoeder overleden is, moet u dat verzoek bij de gemeente herhalen. Ik zou als ik u was een brief klaar hebben liggen, die u alleen nog hoeft te dateren en. Die brief zou ik per post versturen en een kopie per e-mail.
Het is van belang dat u zonodig kunt aantonen dat u de eerste bent, die het vraagt.
Ik zou er verder niet met de bewindvoerder over praten; daar komt u niet verder mee en u maakt alleen slapende honden wakker. U moet gewoon zorgen dat u als eerste de rechten krijgt.
Dan een ander punt. U schrijft dat de bewindvoerder zich bemoeit met het graf en de grafsteen. Is het dan zo dat uw stiefmoeder daar ook begraven wil worden? En dat uw vader daar begraven is? Dan kan er een complexere situatie ontstaan, maar daar wik ik nu niet op vooruit lopen.
Ik zou - als ik u was - in elk geval twee brieven schrijven: nu meteen en een tweede onmiddellijk na het overlijden van uw stiefmoeder. En met 'onmiddellijk' bedoel ik dezelfde minuut als dat u het hoort en per e-mail om niet alleen de dag maar ook het tijdstip veilig te stellen. Als uw stiefmoeder overlijdt en daar begraven wil worden, zal waarschijnlijk binnen enkele uren een uitvaartonderneming ingeschakeld worden en die zal als een van de eerste dingen contact opnemen met de gemeente om een datum en tijdstip van de begrafenis te reserveren. Dat is de start van de uitvaart en die gereserveerde dag moet op de rouwkaart staan. En dan telt elke minuut.
Zie ook de vele vragen in de subrubriek 'Graf overschrijven'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
Naschrift
Zie vervolgvraag nummer 60861.
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.