Grafrechten vererven
8 november 2003
Vraag nummer: 2630 (oude nummer: 3351)
Ik ben samen met de 3 kinderen uit het eerste huwelijk van mijn man, efgenaam. De kinderen willen het graf, waarin hun moeder ook begraven is, op hun naam, maar ik vind dat ik als echtgenote ook zeggenschap mag hebben. Wie gaat voor, kind of echtgenote?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Zoals in tientallen antwoorden op vergelijkbare vragen in o.a. de sub-rubriek 'Graf overschrijven' staat, vererven grafrechten niet.
De rechten gaan pas over, als iemand overschrijving vraagt. En op de eerste persoon die het vraagt. Slechts bij zeer weinig begraafplaatsen zijn er andere regelingen.
Als kinderen uit het eerste huwelijk en de echtgenote van het tweede huwelijk tegelijk ieder voor zich overschrijving vragen van het graf waarin de moeder uit het eerste huwelijk en de echtgenoot/vader begraven zijn, men er onderling niet uitkomt en de kwestie tot een rechtszaak zou leiden, verwacht ik dat de rechter het graf aan de kinderen toewijst.
De kinderen hebben een dubbel belang (vader én moeder); u een enkelvoudig belang (echtgenoot).
U hebt op zich gelijk dat u óók zeggenschap zou mogen hebben. Zeker. Maar begraafplaatsen zetten een graf nu eenmaal niet op naam van 4 personen/erfgenamen samen: er moet 1 persoon gekozen worden. En dan, omdat er gekozen moet worden, ligt in een situatie als deze één van de kinderen meer voor de hand.
mr W.G.H.M. van der Putten