Grafrechten eeuwigdurend familiegraf te Veenendaal
18 januari 2009
Vraag nummer: 6090 (oude nummer: 12151)
Kan een uitvaartverzorger de grafrechten van een eeuwigdurend familiegraf zomaar overdragen aan iemand, die de uitvaart verzorgt, zonder de rechthebbende erfgenamen (kinderen) hierin te informeren?
Wat kunnen/moeten wij doen om het weer terug te krijgen?
met vriendelijke groet,
XX
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Een uitvaartverzorger kan natuurlijk niets overdragen. Je kunt alleen iets overdragen wat je zelf hebt en de uitvaartverzorger zal geen grafrechten gehad hebben.
Ik vermoed dat de situatie zo is, dat de rechthebbende op het graf overleden is, in dat graf begraven is, en dat de uitvaartverzorger de naam van een nieuwe rechthebbende aan de begraafplaatshouder heeft opgegeven. En daar bent u het dan klaarblijkelijk niet mee eens.
Vervelend, maar volgens de verordeningen of reglementen van de meeste begraafplaatsen is het zo dat wie zich meldt om de grafrechten van een overleden rechthebbende over te nemen, die grafrechten krijgt. Dat is gewoon wie het eerst komt, het eerst maalt.
Sommige verordeningen of reglementen kennen de regel dat de gezamenlijke erfgenamen een opvolger moeten aanwijzen, maar ik weet niet om welke begraafplaats in Veenendaal het gaat en dus ook niet welke regels van toepassing zijn.
Als de ´wie het eerst komt het eerst maalt´regeling van toepassing is, kunt u er eigenlijk weinig aan doen. Alleen als de betrokken rechthebbende in een testament of codicil had staan dat de graftrechten naar een andere persoon zouden moeten, hebt u een punt. Alleen het ´Wij zijn het er niet mee eens' is als reden onvoldoende.
Ik weet niet of in de precieze situatie aan de uitvaartverzorger een verwijt kan worden gemaakt. Dat zou kunnen, als hij aanwezig was bij overleg binnen de familie waaruit blijkt dat er geen overeenstemming was. Als hij alleen van persoon X gehoord heeft dat X de rechten over wilde nemen en niet wist dat anderen daar grote bezwaren tegen hadden, heeft hij te goeder trouw gehandeld. Maar zijn mededeling alleen is onvoldoende. De betrokken persoon zal er ook voor moeten tekenen of althans geen bezwaar hebben gemaakt.
Zolang er nog geen overeenkomst tussen persoon X en de houder van de begraafplaats is, kunt u natuurlijk altijd nog bezwaar maken. Maar het is de vraag of de houder van de begraafplaats daar iets mee kan. Want alleen het argument ´Wij zijn het er niet mee eens' is als reden onvoldoende; als iemand als eerste binnen de normale regels op een normale manier de rechten vraagt, kan de begraafplaatshouder dat niet weigeren. Alleen een testament of codicil kunnen een ander besluit rechtvaardigen. En als de rechten schriftelijk verleend zijn, kan de begraafplaatshouder dat niet zomaar terug draaien. Dan zult u zelf die rechten van de nieuwe rechthebbende moeten opeisen, eventueel in een rechtszaak tegen X. Maar ook daar geldt dat het ´Wij zijn het er niet mee eens' onvoldoende reden is.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten