Grafrechten af laten nemen
29 september 2019
Vraag nummer: 58687
Hallo,
Mijn oom is 10 maanden geleden overleden en begraven op Moscowa in Arnhem. Zijn vormalige vrouw heeft toen de grafrechten gekregen. Alles ging toen nog goed in de familie.
Ze kijkt niet meer om naar het graf, heeft meteen een nieuwe man genomen en woont nu in Almere. Ze kijkt niet naar de rest van de familie om en heeft alleen de erfenis opgestreken.
Nu mijn opa overleden is willen mijn moeder en oma de grafrechten hebben. De huidige grafgerechte wilt dit alleen niet af staan. Ookal doet ze er niks mee. Ze heeft hier grote ruzie om gemaakt en alleen toestemming gegeven dat mijn opa bij zijn zoon in het graf begraven mocht worden.
Wij willen kunnen bepalen wat er op de steen komt te staan en voor de toekomst zelf kunnen bepalen dat mijn oma bij mijn opa en oom in het graf komt.
Is er enige mogelijkheid dat wij de grafrechten zonder instemming van de huidige gerechte kunnen laten overschrijven naar de moeder en vrouw van de overleden?
Antwoord:
Geachte heer,
Ik kan het gevoel van u en uw familie over het graf en het monument goed begrijpen. Maar helaas, het is bijna onmogelijk om de voormalige vrouw van uw oom te dwingen de grafrechten af te nemen. Dat kan eigenlijk alleen als u hard kunt maken dat uw oom zelf iets anders met zijn graf gewild zou hebben, dat zijn voormalige vrouw nu doet.
Dat zou moeten blijken uit een testament of cidicil of zoiets. Maar waarschijnlijk is dat er helemaal niet. De meeste mensen verwachten in de toekomst geen problemen, of zijn er niet mee bezig wat er na hun dood allemaal zou kunnen gebeuren.
In heel lastige situaties als deze is er waarschijnlijk alleen met heel veel geduld en tact iets te bereiken. Want alleen als de vrouw de rechten vrijwillig afstaat, kan de familie ze krijgen.
Misschien is het zo dat een vriend of kennis kan bemiddelen. Of zegt de nieuwe partner van de vrouw wel "Ach, geef die ouders toch gewoon het graf van hun zoon".
Ik adviseer om in dit soort gevallen gewoon te wachten, ook al is het lang wachten. Want op een bepaald moment verlopen de grafrechten en kunnen ze verlengd worden. Als de vrouw ze niet verlengt, kan iemand uit de familie ze op de 1e dag nadat de rechten verlopen zijn, bij Moscowa krijgen.
Hoe meer de familie nu aangeeft dat zij graag de rechten heeft, hoe stelliger de vrouw zal weigeren, schat ik in. Als u er niet meer over praat, is de kans groot dat de vrouw haar belangstelling verliest en eerder geneigd zal zijn de boel te laten verlopen.
Ik adviseer u om bij de administratie van de begraafplaats een brief te deponeren, waarin u aangeeft dat als de rechten op dit graf ooit verlopen, u de rechten graag overneem. Dat kan als de termijn van uitgifte verlopen is, of als de vrouw zelf plotseling voortijdig overlijdt.
Zie ook de vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Graf overschrijven'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.