Grafrecht overschrijven van moeder op dochter; onwenselijk
18 juni 2004
Vraag nummer: 3180 (oude nummer: 4425)
Mevrouw Vos wil grafrecht van het oorspronkelijk voor haar bestemde graf overschrijven op haar dochter, zodat deze hier later begraven kan worden. De gemeente vindt dit echter niet gewenst. Hoe zit dit met de rechten?
De volgende situatie doet zich voor in onze gemeente. Bij het overlijden van de ouders van mevrouw Vos zijn er in 1948 vijf graven aangekocht. Twee voor de ouders en 3 voor de kinderen, die indertijd allemaal vrijgezel waren. Twee van de kinderen liggen er inmiddels begraven. Mevrouw Vos is op latere leeftijd gehuwd en bij het overlijden van haar man is een dubbel graf aangekocht. Zij wenst naast haar man te worden begraven. Nu wil zij het oorspronkelijk in 1948 aangekochte en voor haar bestemde graf overschrijven op naam van haar dochter, zodat deze daar later begraven kan worden. Omdat het hier een gedeelte betreft met oude graven vindt de gemeente het niet wenselijk dat hier relatief jonge mensen begraven worden.
Hoe zit het in dit geval met de rechten?
Antwoord:
Geachte heer,
Ik meen dat er geen enkele geldige en houdbare reden is waarop de gemeente overdracht van het graf kan tegengaan. De wensen van moeder en dochter zijn in deze omstandigheden heel legitiem. Maar ook al zouden de omstandigheden heel anders zijn en zou de moeder geen moeder zijn maar bijvoorbeeld emigreren en het graf willen overdoen aan haar buurvrouw, dan is dat niet tegen te gaan. Er is een graf uitgegeven, is er voor die plaats betaald, een rechthebbende heeft beschikkingsmacht en kan altijd laten begraven wie hij of zij wil (ongeacht of het recht wordt overgedragen).
Ik schat in dat in uw gemeente deze graven voor onbepaalde tijd zijn uitgegeven; dan maakt het feitelijk ook niet uit of er lang geleden of recent of in de toekomst in een graf begraven is of wordt. De gemeente is de plek toch kwijt.
mr W.G.H.M. van der Putten