Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Graf overschrijven maar huidige rechthebbende is verlamd

24 september 2014

Vraag nummer: 39973

Een tante wil het grafrecht overschrijven op een neef. Zij is echter verlamd en kan het verzoek niet ondertekenen. Het is de bedoeling dat als zij overlijdt, zij ook in dit graf bijgezet wordt. Hoe los ik dit op?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als iemand verlamd is en niet kan schrijven, heeft iemand waarschijnlijk een zaakwaarnemer nodig. Want iemand moet regelmatig handelingen verrichten, zoals het doen van betalingen. Dan moet er iemand gemachtigd worden. Dit is aan andere situatie dan wanneer iemand onder bewind moet worden gesteld e.d.

Maar het hangt een beetje af van de situatie af, wat verstandig of nodig is. Als iemand bijvoorbeeld terminaal is, is waarschijnlijk sprake van een korte periode waarvoor een regeling nauwelijks zin heeft.
Als de betreffende tante in deze situatie is, kan zij een notaris laten komen en haar wil laten optekenen in een testament. Dan hoeft zij zelf niets te tekenen. Maar dat is een kostbare oplossing voor een klein probleem.

Als iemand langdurig ziek is, moet een langdurige regeling worden getroffen.

Als de tante het graf nu al wil laten overschrijven op naam van een neef, kan zij ook simpelweg een kruisje zetten op een formulier, eventueel met behulp van iemand die haar hand vast houdt. Als de ondertekening maar uitdrukking geeft aan de wens van betrokkene. En anderen dat desgewenst kunnen getuigen. Misschien kan de tante nog wel een kort telefoongesprek voeren, waarin u e.e.a. kunt checken.

Als de tante terminaal is, kan de neef na haar overlijden het graf op zijn naam laten schrijven. Daarvoor hoeft tante geen handtekening te zetting.

Echter, ik heb eens even in de beheersverordening uit 2009 van uw gemeente gekeken. Daarin staat dat een grafrecht op aanvraag van de rechthebbende kan worden overgeschreven. Maar een aanvraag hoeft niet per se schriftelijk te gebeuren. De tante zou dus ook met u kunnen bellen, als zij kan praten. Als zij telefonisch kan bevestigen dat ze wil dat het graf op naam van de neef wordt overgeschreven, is de zaak ook opgelost.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.