Echtscheiding en rechthebbende graf
28 april 2011
Vraag nummer: 24654 (oude nummer: 16666)
vader is rechthebbende van 2 graven, 1 graf is nog leeg en in het 2e graf ligt een zoon die overleden is in 2001. Nu is het echtpaar gescheiden, en wil de moeder/ex echtgenote graag dat zij rechthebbende wordt van het graf waarin hun zoon ligt begraven. Vader wil hier niet aan meewerken. Heeft de moeder een mogelijkheid om wel rechthebbende te worden van dit graf, of moet zij hiervoor een procedure gaan starten bij de rechtbank.
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Een begraafplaatshouder heeft niets te maken met een echtscheiding van een rechthebbende. De rechthebbende van een of meer graven is en blijft rechthebbende, gescheiden of niet.
Alleen als een rechthebbende zelf verzoekt om de grafrechten over te schrijven op naam van een ander, kunnen ze worden overgeschreven.
Iets anders is dat een rechtbank in het kader van een echtscheiding en de verdeling van goederen en rechten. de grafrechten - als die onderdeel van de verdeling worden gemaakt - aan een van de voormalige echtelieden kan toewijzen.
Voor een begraafplaatshouder is dit een simpele zaak: hij doet niets en verandert niets, tenzij iemand met een onherroepelijk vonnis komt aanzetten waaruit blijkt dat hem of haar de grafrechten toevallen.
Zonder vonnis (waar geen hoger beroep (meer) tegen open staat) kan en mag de begraafplaatshouder de grafrechten niet overschrijven.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten