Aansprakelijkheid voor schulden in nalatenschap door overname graf?
16 augustus 2017
Vraag nummer: 51670
Graag hoor ik van u over het volgende:
Mijn vader is in 1991 overleden. I.v.m. veel schulden hebben mijn zus en ik afstand getekend van de erfenis. Onlangs kwam ik er, op zoek zijnde naar onze familiegeschiedenis, achter dat mijn vader voor mijn oma (overleden in 1956) een familiegraf heeft geregeld. Omdat ik daarvan niet op de hoogte was zou het graf volgens de bepalingen in de beheersverordening begraafplaatsen 2006 van de gem. Apeldoorn aan de gemeente terugvallen. Na e-mailcontact blijkt dat het toch mogelijk is dat ik rechthebbende word van het graf.
Mijn vraag is of dit nu nog financiƫle consequenties kan hebben als de belastingdienst en oude schuldenaren daarachter komen. Kunnen wij alsnog verantwoordelijk gesteld worden voor de schulden van onze vader? Of zijn deze schulden inmiddels verjaard en zo ja hoeveel jaar is de verjaringstermijn?
Alvast hartelijk dank voor uw reactie. Met vriendelijke groet.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Dit heeft mijns inziens geen enkele consequentie in relatie tot het wel of niet aanvaarden van de erfenis. Een familiegraf heeft namelijk normaal gesproken geen enkele waarde in het economisch verkeer. Het is eerder een last dan een lust, omdat er nog kosten aan vast kunnen zitten of kosten (voor onderhoud) kunnen ontstaan. Het wordt ook niet beschouwd als een vermogensgoed, tenzij het een ongebruikt graf is dat nog gebruikt kan worden. Een graf waarin al (deels) begraven is, raakt men normaal gesproken aan de straatstenen niet kwijt als je in termen van financiƫle waarde zou moeten denken.
Het bovenstaande zou al gelden als uw vader eerder dit jaar was overleden. Alleen als kosten voor dat graf dan ook eerder dit jaar uit de nalatenschap van uw vader betaald zouden zijn, zouden schuldeisers een aanknopingspunt kunnen hebben (als ze het zouden ontdekken).
Als het gaat om eventuele schudden van uw vader die voor 1991 zijn ontstaan, hoeft u al helemaal geen zorgen te hebben. Het kan van het soort schulden afhangen na hoeveel tijd ze verjaren (meestal 5 jaar), maar na ruim 25 jaar kan echt niemand meer u hierop aanspreken. Dan hadden schuldenaren zich eerder bekend moeten maken en de termijnen van verjaring voortdurend moeten opschorten; dat zal allemaal niet gebeurd zijn.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.