Verplaatsen graf (domein met eigen graven te koop)
26 augustus 2018
Vraag nummer: 55937
Op een klein domein wat te koop staat liggen 2 graven van vorige eigenaars. De graven zijn ongeveer vijftien jaar oud. Mag ik deze graven laten verwijderen? En welke vergunningen heb ik hiervoor nodig? De overledenen hadden allen geen kinderen maar wel broers en zusters en neven en nichten.
Antwoord:
Geachte heer,
Als u eigenaar van het terrein bent, kunt u graven na 10 jaar na de laatste begraving laten ruimen. Daar is geen vergunning voor nodig. De stoffelijke resten uit de geruimde graven kunnen naar de knekelput van een andere begraafplaats worden overgebracht.
Het ligt voor de hand als er nog familie van de overledenen is, die eerst te vragen of men de graven wil verplaatsen naar een andere begraafplaats of de stoffelijke resten wil laten opgraven om te cremeren.
Voor het verplaatsen van een graf is een vergunning van de burgemeester nodig. Voor het ruimen/opheffen van het graf niet.
Het verschil tussen het verplaatsen en het opheffen is of de overledenen later een nieuw individueel graf krijgen of niet.
U kunt de graven ook gewoon laten liggen en de monumenten verwijderen. Er is geen verplichting om de graven te ruimen. U kunt daar een gazon inzaaien of - gelet op wettelijke termijnen na enkele decennia - bomen planten. Als u de graven helemaal laat weghalen, bent u helemaal vrij om te doen en laten wat u wilt.
Ik vermoed dat als de graven niet ouder zijn dan 1991, dat (een deel van) het terrein door de gemeente formeel is aangewezen als begraafplaats. Dat heeft geen consequenties, tenzij er wellicht in het besluit tot aanwijzing nog bepaalde voorwaarden staan. Dat kunt u bij de gemeente navragen. Ik zou dat schriftelijk doen, als ik u was. Als het terrein deels die status heeft, zou ik dat zo laten. Het is dan een recht en geen plicht.
Als eigenaar van een heel kleine begraafplaats bent u alleen verplicht om een openbaar register aan te houden van alle personen die daar begraven zijn, met een nauwkeurige aanduiding waar zij begraven zijn. De huidige eigenaren of hun erfgenamen moeten dat ook hebben en aan de nieuwe eigenaar overdragen. Het klinkt moeilijker dan het is. Een blad papier waar op staat wie waar begraven is, een plattegrond met afstanden tot de erfgrens, is voldoende. Als u de begraafplaats zou opheffen, dient u dat register volgens de wet bi de gemeente voor het archief aan te bieden. De openbaarheid van het register houdt in dat iedereen bij de eigenaar van het terrein kan navragen of persoon X daar begraven is en waar dat precies is. Maar als eigenaar van het terrein hoeft u derden geen toegang tot het terrein te verlenen om het graf te bezoeken.
Een heel ander punt is dat er in Nederland mensen zijn die een stuk grond zoeken voor een particulier begraafplaatsje. Als de grond waar de graven liggen en die de status van begraafplaats heeft, zo ligt dat die makkelijk van de rest van het domein kan worden afgescheiden, zou u die grond ook weer kunnen doorverkopen. Als u dat in overweging zou willen nemen, kunt u met mij contact opnemen.
Zie andere vragen in de subrubriek 'Graf/begraafplaats op eigen grond'.
Zie over een graf of een privé begraafplaats op eigen grond ook:
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Natuurlijk begraven op nieuwe natuurbegraafplaats Midden Limburg
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).