Kosten schudden plus begraafrecht Coevorden
25 augustus 2022
Vraag nummer: 65343
Goedemiddag,
na het overlijden van mijn moeder is het graf van mijn vader, waar grafrecht op rust tot 2032, geschud, zodat mijn moeder bij hem begraven kon worden.
Nu krijgen we een factuur van de gemeente Coevorden met de kosten van zowel het schudden (ruim 900 euro) én het begraafrecht (meer dan 1000 euro). Dit terwijl er dus al grafrecht op het graf rustte.
Naar ik begrijp omvatten die beide bedragen de kosten voor het openen van het graf en het uitgraven. Dit is maar één keer gebeurd, omdat het schudden op de ochtend van de begrafenis gebeurde. Het lijkt ons onredelijk om beide bedragen volledig in rekening gebracht te krijgen. Hoe denkt u hierover?
Vriendelijk dank alvast.
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
De tarieven van een gemeenten zijn belastingen. Of we dat leuk of terecht vinden, doet er bij belastingen gewoonlijk weinig aan toe. We zitten aan die bedragen vast.
Inderdaad is het zo dat als een graf geschud wordt, het graf tot een grotere diepte uitgegraven wordt en stoffelijke resten dieper in het graf worden geplaatst. U redeneert: als het graf toch al open ligt, kun je er halverwege meteen de nieuwe kist in zetten.
Daar zit wat in.
Maar u vergeet dan dat het plaatsen van de kist in het graf meer tijd en werk kost. Ook meer werk dan het plaatsen van de kist in het graf alleen. Als het graf geschud wordt, moeten de werkzaamheden eerder gestart en beëindigd worden, omdat ze door onvoorziene omstandigheden kunnen uitlopen. Het kan zijn dat men weinig stoffelijke resten tegenkomt, maar het kan ook zijn dat men veel resten aantreft. Men moet uitgaan van de situatie dat de werkzaamheden tegenvallen, want men moet zeker klaar zijn voordat de nieuwe begrafenis plaats vindt. Het reserveren van extra tijd kost extra geld.
Het iemand begraven in een graf is niet alleen het plaatsen van een kist in een gat. Men kan het gat van het schudden van het graf niet meteen dicht maken, wat het makkelijkst zou zijn, maar men moet het toonbaar maken voor een begrafenis. Het graf moet gestut worden en overtollig zand moet voor de begrafenis tijdelijk worden afgevoerd. En later natuurlijk worden teruggebracht. Dat speelt niet bij het schudden van het graf alleen; dan kan het zand even aan de kant worden gelegd. Bij begraafplaatsen heeft men er vaak verschillende werkwijzen voor, ook afhankelijk van de mogelijkheden van het terrein.
Voor de begrafenis is ook een stuk administratie nodig. Er moet een datum en tijd worden afgesproken, het uitvoerende personeel moet worden geïnstrueerd, etc. Met een steenhouwer die daar net in de buurt een monument had willen plaatsen, moet een ander tijdstip worden afgesproken. Dat kost allemaal tijd van mensen. Er moet een kantoor, een computer en een telefoon zijn. Die tijd en voorzieningen staan in relatie met de begrafenis, niet met het schudden van het graf of de huur van het graf.
Als de begrafenisstoet op de begraafplaats aankomt, moet een medewerker van de begraafplaats de papieren in ontvangst nemen en controleren. Dat is wettelijke voorschrift. Het komt helaas nog wel eens voor dat uitvaartverzorgers een verkeerde kist aanleveren. Niet vaak, maar toch wel een paar keer per jaar. Vooral als 90% van de mensen voor dezelfde soort kist kiezen. Vaak is een medewerker van de begraafplaats aanwezig om voor de stoet uit naar het graf te lopen, zodat de familie zelf niet de plek hoeft te zoeken. Ook die kosten zitten in het tarief voor het begraven van een kist.
Kortom, er zit voor een gemeente meer vast aan een begrafenis dan een kist 'even' in het graf plaatsen.
Ik ben het direct met u eens als u vindt dat het duur is. Maar het is niet te duur. Ik heb even naar de tarievenlijst van de gemeente Coevorden gekeken en ik zag dat de tarieven voor grafhuur gemiddeld op 60% van de tarieven van een gemiddelde gemeente liggen.
Ik heb ook even gekeken naar de opzet van de belastingtarieven van Coevorden. In de raadsvergadering van 9 november 2021 zijn alle belastingtarieven voor 2022 aan de orde geweest. Bij de tarieven voor de begraafplaatsen werd geconstateerd dat het dekkingspercentage 62% is. Ofwel, van alle kosten die de gemeente aan de haar begraafplaatsen heeft, wordt slechts 62% gedekt door inkomsten voor grafrecht (huur van het graf), begraafrecht (begrafenissen) en andere inkomsten zoals voor het schudden van een graf.
Als de gemeente Coevorden kostendekkend zou willen werken, zouden alle tarieven minstens 60% moeten stijgen. Want 62% + (60% van 62% is) 37,2% = 99,2%. Ofwel bijna 100% kostendekkend.
Gemeenten kiezen er meestal voor om niet kostendekkend te willen zijn, om de kosten niet de pan uit te laten rijzen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.