Achterstallige recognities (2)
20 november 2024
Vraag nummer: 69302
Geachte mr. Van der Putten,
Nog hartelijk dank voor de beantwoording van mijn vraag (69120) over achterstallige recognities van 15 oktober jl.
Graag wil ik daar op voortborduren om uw mening te vragen over wat onze stichting in het verleden is overkomen.
Onze Ravensbergen-Stichting is gefinancierd middels een legaat van tante T. Haar opdracht daarbij was dat de Stichting een drietal graven moest opnemen om die zo lang mogelijk te behouden en te onderhouden. Met name de graven A-0039, waarin de ouders van haar vriendin (tante B.) bijgezet zijn en A-0741 waarin tante B. in 1972 is bijgezet en tante T. in 1988, beide op begraafplaats Duinrust in Katwijk aan Zee. Graf A-0039 is in 1954 uitgeven voor onbepaalde tijd en de tante B. werd rechthebbende. Nadat tante B. in 1972 overleed is er geen rechthebbende aangesteld. Omdat er na het overlijden van tante B. ook geen recognities werden betaald, zijn voor beide graven de grafrechten vervallen en zijn ze overgeschreven op naam van de Kerkvoogdij van de Hervormde Gemeente Katwijk.
De Ravensbergen-Stichting is opgericht op 3 augustus 1990. In 1992 heeft de Stichting een verzoek bij de Kerkvoogdij gedaan tot overname van de graven. De Kerkvoogdij is daarmee akkoord gegaan onder beding van betaling van achterstallige recognities over de jaren 1972 t/m 1992 voor graf A-0039 en over 1973 t/m 1992 voor graf A-0741 en een verlening van het recht tot begraven in beide graven t/m 2001. Het laatste ‘overeenkomstig de regelen vastgelegd in het Reglement Op Begraafplaatsen d.d. 14 juni 1971’. Daarna werden ze beiden behandeld met recht op begraven voor bepaalde tijd.
Mijn vraag is in hoeverre een en ander 2 in overeenstemming is met de regel dat een niet-gemeentelijke begraafplaats de begraafplaatshouder een recht heeft om kosten over de laatste 5 jaar te vorderen, doch alleen als de rechthebbende in gebreke was om rekeningen van de afgelopen 5 jaar te betalen. Hebben wij mogelijk nog een recht op teruggaaf van de recognities?
Daarnaast ben ik benieuwd of de wijziging van het recht tot begraven van graf A-0039 gewettigd zou kunnen zijn en of wij de Kerkvoogdij eventueel daarop nog kunnen aanspreken.
Bij voorbaat hartelijk dank.
Met vriendelijke groet
Nico Ravensbergen.
Antwoord:
Geachte heer,
Een en ander heeft niets te maken met de regel dat een begraafplaatshouder alleen over een bepaalde periode nog bepaalde kosten kan vorderen. Want hier gaat het om een situatie van - wat in gewoon Hollands vaak wordt aangeduid als - 'Handjeklap', ofwel over onderhandelen. De begraafplaatshouder had geen enkele verplichting om uw stichting die grafrechten te geven en dit is het onderhandelingsresultaat. Uw stichting was er blij en en de begraafplaatshouder was er waarschijnlijk ook blij mee. Dat lijkt mij een mooi resultaat.
We kunnen nu in 2024 nog proberen om precies uit te gaan zoeken hoe het in de jaren '70 verkeerd is gegaan en waarom er in 1972 geen rechthebbende is aangesteld. Maar dat heeft weinig zin. Na bepaalde termijnen verlopen claims en aanspraken. Daar schiet nu niemand meer iets mee op, schat ik In.
Ik ken dat reglement uit Katwijk uit 1971 niet, maar de kans is groot dat de erfgenamen zelf de verplichting hadden om na het overlijden van de vorige een nieuwe rechthebbende aan te dragen. Ik heb in mijn archief allerlei reglementen en verordeningen uit de 19e eeuw, waar dergelijke verplichtingen al standaard in staan.
U mag mij het reglement uit 1971 mailen; dan wil ik het wel eens nakijken.
Als u(w stichting) in 1992 niet akkoord had willen gaan met de rechten voor bepaalde tijd in plaats van onbepaalde tijd op de graven, had u er toen werk van moeten maken. Na ruim 30 jaar maakt u bij geen enkele rechter een schijn van kans om het achteraf anders te regelen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.
TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.