Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wie is rechthebbende grafrechten?

31 maart 2011

Vraag nummer: 24619 (oude nummer: 16605)

Indien er niets beschreven staat, in testament, en ook nergens ergens anders, wie is dan rechthebbende van de grafrechten.
Gaat omtrent graf van mijn vader, hij had een geregistreerd partnerschap.
Er is gekozen voor een familiegraf voor 20 jaar.

mvg
Zijn vrouw is uitvoerder van het testament, zij is ook opdrachtgever voor de uitvaart.
Is zij dan ook meteen automatisch rechthebbende omtrent de grafrechten?
En is dat bij de wet geregeld?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De persoon aan wie een begraafplaats een graf uitgeeft, krijgt gewoonlijk ook de grafrechten, tenzij die persoon aangeeft dat een ander de rechten moet hebben.

Als de geregistreerd partner van uw vader opdrachtgever van diens uitvaart was, zal zij (of waarschijnlijk de uitvaartverzorger namens haar) hoogstwaarschijnlijk de uitgifte van het graf hebben gevraagd. En de rechthebbende op het graf geworden zijn.

Dat is niet uitdrukkelijk bij wet zo geregeld. Maar dat is normaal contracten-recht: wie een overeenkomst aangaat, krijgt de rechten. Dat gaat met alle soorten overeenkomsten zo. Wie bijvoorbeeld een huurcontract aangaat, wordt de huurder, etc.

Het kan echter ook anders: als een overledene in zijn testament heeft bepaald dat bijvoorbeeld een bepaald kind de rechten moet hebben, kan dat kind de rechten claimen. Maar als de overledene er niets over in zjin testament regelt, dan heeft niemand aanspraken of rechten op het graf.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.