Verschuiven van de skeletresten / hoogte van de kist
3 maart 2018
Vraag nummer: 54087
Geachte heer van der Putten,
Mij is verteld dat bij het opgraven van skeletresten deze verplaatst kunnen zijn naar het naastgelegen graf dmv weer en bodemwerking. Dit zou dan betekenen dat je de resten van het graf ernaast opgraaft ipv degene die daar begraven ligt. Kan dit?
- mijn tweede vraag is : in een eerder geruimd graf in Duitsland wordt weer iemand begraven , hoe diep ligt deze nieuwe overledene dan ?
- en mijn derde vraag is: kan een deel van een kist na 50 jaar nog in tact zijn?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Skeletresten kunnen niet verplaatsen naar een naastgelegen graf. Dat dat door het weer zou kunnen, is volstrekte onzin. Wat nog wel denkbaar zou kunnen zijn is dat er een lichte verschuiving van enkele centimeters zou kunnen zijn, als in het naastgelegen graf begraven is en het graf niet goed gedicht is en met het inklinken van de grond, de grond in buurgraven ook een klein beetje verschuift. Maar dan moet het eigenlijk ook om vrij smalle graven gaan, op een oud gedeelte van een begraafplaats. Dat kan echter nooit zo ver gaan dat een overledene van het ene graf naar het buurgraf verschuift.
En waar zou de overledene dan blijven die oorspronkelijk in dat graf lag? Schuift dan de hele rij naar links of naar rechts? Ik krijg het beeld van een stoelendans op het netvlies.
Dit is echt een broodje aap. Tussen de kisten, zowel aan de boven- als onderkant en aan de zijkanten moet ook altijd een hoeveel aarde van minstens 30 cm aanwezig zijn. Overledenen kunnen nooit 'door elkaar' komen te liggen.
Als in een eerder geruimd graf weer begraven wordt, komt de kist te staan op dezelfde diepte als waar eerder een kist stond. Bij ruiming worden de stoffelijke resten die eerder op die plek lagen, verwijderd. Dat kan door ze veel dieper in hetzelfde graf te begraven, of door ze naar een andere plek op de begraafplaats over te brengen.
In Nederland zijn de dieptes van begraven ongeveer 110-120 cm, 190-200 cm en 290-300 cm. De regels in Duitsland ken ik niet. Ze kunnen bovendien van Land tot Land, zeg in Hessen of Nedersaksen, verschillen.
Ja, een deel van een kist kan na 50 jaar nog intact zijn. Dat hangt af van het materiaal van de kist, of de kist wel of niet in een kelder staat en allerlei andere factoren.
Vergelijk vraag 'Waarom schudden? (zakt de inhoud van een graf dieper de grond in?) van enkele dagen geleden.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.