Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Waarom schudden? (zakt de inhoud van een graf dieper de grond in?)

27 februari 2018

Vraag nummer: 54009

Geachte heer Mr. Willem van der Putten,

Mijn vraag gaat over een driepersoonsgraf. Het is de laatste keer gebruikt in 1974. Ik wil graag later in dat graf begraven worden, maar het graf is vol. Er moet geschud worden. Maar waarom? Ik heb geen verstand van begraven, maar ik kan me voorstellen dat een driepersoonsgraf als het na zoveel jaar opengaat heel veel ruimte heeft omdat de drie kisten en de stoffelijke resten grotendeels zijn vergaan. Het lijkt me dat alles enorm is verzakt en dat er makkelijk een kist bij kan worden gezet.
Ik vind trouwens "schudden" ook helemaal geen fijn woord. Het idee dat de resten van mijn opa en oma worden geschud, vind ik deprimerend. Ik zou de stoffelijke resten graag met rust laten. Ik wil hun rust niet verstoren. Ik wil eventueel best betalen voor het schudden als ze het daadwerkelijke schudden achterwege laten. Het lijkt me dat schudden helemaal niet nodig is als de grond in het graf inmiddels al anderhalve meter is gezakt.

Hartelijk dank voor uw antwoord,

Cornelis de Gelder


zie hier de foto van het graf:
http://www.online-begraafplaatsen.nl/zerken.asp?command=showgraf&bgp=118&grafid=67698&char=G

Antwoord:

Geachte heer,

U heeft een onjuist beeld van wat er in een graf gebeurt. Na verloop van tijd zakken de zijkanten van de kisten in elkaar, maar de (kisten met de) lichamen zakken niet dieper de grond in. Die blijven allemaal liggen op de diepte waarop ze begraven zijn.

In een 3-persoons graf worden de kisten vaak geplaatst op dieptes van ongeveer 120 cm, 210 cm en 300 cm. Als men twintig of vijftig jaar later in zo'n graf gaat graven, kan men botresten aantreffen op dieptes van 100-120 cm, 190-210 cm en 280-300 cm.
Het is niet zo dat alles is gezakt naar bijvoorbeeld 300 cm diep. Of naar 4 of 5 meter diep.
Als u bijvoorbeeld een tuinstoel in uw tuin zet is het toch ook niet zo dat die stoel in de bodem zakt. Na 5 jaar tot de helft en na 10 jaar helemaal?

Alleen heel zware voorwerpen kunnen op een drassige grond wel eens een eindje de grond in zakken. Maar begraafplaatsen zijn nooit drassig, anders verteren de lichamen niet. En kisten met een overledene zijn niet zwaar en hebben geen hoog soortelijk gewicht. Kortom, alles blijft gewoon op zijn plek. Dat is ook van belang om overledenen goed terug te kunnen vinden, als men later ooit een opgraving en herbegraving wenst. Dan liggen overledenen dus nooit door elkaar, maar altijd met een dikke laag aarde er tussen.

U gaat er ook van uit dat alle stoffelijke resten grotendeels zijn vergaan. Ja en nee. Weefsels wel maar botten niet. Gemiddeld is na een jaar of acht een overledene alleen nog maar een skelet. Hoe snel of langzaam dat gaat hangt af van o.a. de grondsoort, de vochtigheid van de grond, de grofkorreligheid van het zand, de diepte van begraven en het postuur van de overledene. Een man van 120 kg heeft meer tijd nodig dan een kind van 20 kg.
Hoe lang een skelet nodig heeft om te verteren hangt ook van deze factoren af. Op de ene begraafplaats is na 20 jaar alles 'weg' en op de andere begraafplaats vindt men na 200 jaar nog een bijna compleet skelet. Omdat dit van tevoren niet helemaal te voorspellen is, mag men er niet van uitgaan dat alles wel weg zou zijn, als men een nieuwe kist begraaft. Als er nog stoffelijke resten in het graf liggen, is het een vorm van grafschennis om daar plompverloren een nieuwe kist tussen te plaatsen.

U bent niet de enige die 'schudden' geen fijn woord vindt. Maar de term 'schudden' is al eeuwen in gebruik en dan krijg je dat niet zo snel veranderd. De Landelijke Organisatie van
Begraafplaatsen propageert om een andere term te gebruiken, maar ik ben eerlijk gezegd vergeten welke precies. Regionaal zijn ook verschillende termen in gebruik. Ik hoorde dat schudden op Terschelling 'verdiepen' wordt genoemd. Dat is eigenlijk ook een heel logisch woord.

De conclusie van het verhaal is echter dat u niet in het graf kunt worden bijgezet, als het graf niet geschud wordt. Want de overledenen die eerder in het graf zijn begraven liggen nog gewoon op dezelfde plek waar ze begraven zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.