Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verplichting gemeente bij gekochte eigen graven

16 november 2012

Vraag nummer: 32725

Mijn tante is 5 jaar geleden overleden. Zij heeft in de jaren 50 een graf gekocht met zover ik kan nagaan een oneindige looptijd. Nu wilt gemeente kosten van onderhoud bij rechthebbende verhalen, kan dit zomaar. Daaraan gekoppeld stelt gemeente dat grafbedekkingen geruimd gaan worden binnen 2 maanden, tegelijkertijd bord plaatsen dat over 1 jaar het graf geruimd gaat worden. Kan en mag dit?

Antwoord:

Geachte heer,

Nee, natuurlijk kan en mag een gemeente niet 'zomaar' kosten van onderhoud bij een rechthebbende in rekening brengen. De vraag is dan in dit geval op grond waarvan de gemeente denkt dat te kunnen doen. Daar schrijft u niets over.

Ook kan een gemeente natuurlijk niet 'zomaar' grafbedekkingen gaan ruimen. Ook hier is het de vraag op grond waarvan de gemeente denkt dat te kunnen doen. Dat moet u nagaan en controleren. De gemeente moet dat duidelijk (schriftelijk) kunnen uitleggen.

Als u de brieven met de onderbouwing van de gemeente niet begrijpt of het er niet mee eens bent, hebt u juridisch advies nodig van iemand die de papieren in deze kwestie bekijkt.
U adviseer u om contact op te nemen met het Juridisch Loket, www.JuridischLoket.nl. Daar kan men verder helpen, als u alle papieren meeneemt. U moet er ook goed op letten op u binnen een bepaalde termijn, vaak 6 weken, bezwaar kunt aantekenen tegen een besluit of rekening van de gemeente. Wacht dan zeker niet tot de laatste dag, maar neem zo snel mogelijk contact op met het Juridisch Loket.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Zoals: zijn kinderen verplicht om de uitvaart van hun ouders te betalen?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.