Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Slecht onderhoud graven (zijn de kosten voor de gemeente?)

26 september 2020

Vraag nummer: 61613

Via een raadsbesluit in onze gemeente zijn alle graven van voor 1977 voor onbepaalde tijd uitgegeven en graven van na 1977 worden uitgegeven voor een eerste termijn van 30 jaar en daarna is verlenging van het graf mogelijk en hebben inwoners de keuze uit meerdere opties of de mogelijkheid om een graf na 30 jaar eventueel te laten ruimen. Heel veel 'oude' graven van voor 1977 (onbepaalde tijd) worden zeer slecht door de rechthebbende of familie onderhouden, omdat de meeste familieleden inmiddels zijn overleden of dat een familielid geen interesse heeft voor het uitvoeren van enig onderhoud en dit misschien ook financiële kosten met zich meebrengt voor het desbetreffende familielid. Heel veel grafmonumenten zijn omgevallen of staan schots en scheef, maar familieleden zijn er niet meer om enig onderhoud uit te voeren. Is de gemeente nu financieel verantwoordelijk voor het onderhoud van het grafmonument? Moeten alle inwoners nu meebetalen aan het onderhoud van deze oude graven voor onbepaalde tijd van voor 1977 welke door geen rechthebbende of familielid meer worden onderhouden? Dit is toch een stuk rechtsongelijkheid van voor- en na 1977?

Antwoord:

Geachte heer,

Uw vraag heeft een relatie met uw eerdere vraag nummer 61527 'Geen ruiming van graven; is dat een verworven gewoonterecht?' van 12 september 2020. Helaas hebt u nu, net als twee weken geleden, niet verteld om welke gemeente het gaat. Dat bemoeilijkt een correct antwoord, want nu kan ik niet nakijken of uw gemeente regels heeft voor slecht onderhoud en of daar differentiatie in is.

Dat de gemeente zich nu financieel verantwoordelijk heeft gemaakt voor het onderhoud van oude grafmonumenten van voor 1977 kan ik niet zeggen, want ik ken de onderliggende stukken niet.

De meeste gemeenten hebben wel een regeling dat rechthebbenden verplicht zijn een graf goed te onderhouden. De vraag is echter, wat de gevolgen zijn als er geen goed onderhoud wordt gepleegd. Of wanneer dat komt omdat er geen rechthebbenden meer zijn.

De meeste gemeenten kennen geen onderscheid ten aanzien van onderhoudsverplichtingen tussen graven die voor of na een bepaalde datum zijn uitgegeven, of die in termijn van uitgifte verschillen.

Als de gemeente de instrumenten heeft om op te treden, door termijnen te stellen of door grafrechten vervallen te verklaren, dan zou ze die middelen kunnen inzetten.

In algemene zin kan ik alleen opmerken dat verschil in de situatie van voor 1977 en van na 1977 niet per se rechtsongelijkheid is. Er kan wel een verschil zijn, maar dat is geen rechtsongelijkheid.

Stel dat in 1980 de hoogte van grafmonumenten 100 cm was en dat in 1990 een nieuwe regel werd vastgesteld dat de hoogte van grafmonumenten maximaal 90 cm mocht zijn. Dat is dat een verschil, maar rechtsongelijkheid. Want de regel is veranderd.
Als na 1990 de groene stenen 90 cm hoog mochten zijn en de blauwe stenen 80 cm, zonder dat er een nieuwe regel was, dan zou sprake zijn van rechtsongelijkheid tussen groene en blauwe stenen.

Maar ja, als u niet vertelt om welke gemeente het gaat en geen bijbehorende raadsstukken aanlevert, kan ik geen concreet antwoord geven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Mag je samen met je huisdier worden begraven?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.