Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Opnieuw kopen van een bestaand graf; mag dat?

10 maart 2015

Vraag nummer: 41787

Mijn man heeft ,toen zijn eerste vrouw overleden is ,een dubbel graf gekocht,36 geleden ,nu hebben wij aan de begrafenis vereniging gevraagd of het mogelijk is dat wij in deze graven,begraven kunnen worden ,na onderzoek door de begrafenisvereniging is gebleken ,dat bij hoge uitzondering dit mogelijk is ,maar,en nu komt het , nu moeten we dus opnieuw beide graven kopen .terwijl mijn man de graven voor 36 jaar terug al gekocht had.nu is onze vraag kan de begrafenis vereniging dit doen ,en mag dit ook ?
Met vriendelijke groeten
Fam knol

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Op uw vraag kan ik zo geen antwoord geven. Want de vraag is: wat voor voorwaarden staan in de grafbrief bij de uitgifte van het graf? En wat voor voorwaarden staan in het beheersreglement van de betreffende begraafplaats?
Want de term 'kopen van een graf' betekent op zich nog niets; dat kan van alles betekenen. De uitgifte van een graf is altijd een vorm van huur of een gebruiksrecht en het zegt nog niets over de termijn waarvoor.

Als uit de grafbrief en de voorwaarden van het beheersreglement blijkt dat het dubbelgraf voor onbepaalde tijd zijn uitgegeven en dat het graf geschud mag worden, kan de begraafplaatseigenaar niet eisen dat uw man het graf opnieuw koopt.
Maar het hangt ook af van bijkomende voorwaarden. Stel dat het een tweepersoons graf is en dat het beheersreglement van de begraafplaats het schudden of samenvoegen van een graf niet toestaat, dan kan het inderdaad zo zijn dat de begraafplaatshouder dit alleen toestaat door het oorspronkelijke grafrecht te laten vervallen en het graf opnieuw uit te geven. Maar dat weet ik niet zonder de akte en het reglement te lezen.

Kortom: lees de grafbrief of grafakte en het beheersreglement van 36 jaar geleden, onder welke voorwaarden de graven zijn uitgegeven, goed. Als uw man deze stukken niet meer heeft, moet hij ze bij de administratie van de begraafplaats opvragen. Ook het nu geldende beheersreglement kan van belang zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over opgraven en herbegraven:

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.