Mag nieuwe partner van overleden ouder verbieden om iets op het graf van overleden ouder te plaatsen? 2 (en tenaamstelling graf)
14 juli 2020
Vraag nummer: 61206
Geachte heer van der Putten,
Hartelijk dank voor uw reactie.
Tentijde van het regelen van de uitvaart was ik niet bekend met alle regels en valkuilen maar meer bezorgt om mijn moeder, haar ziekte en de overige zaken zoals haar partner.
De uitvaartverzogster heeft de partner van mijn moeder als opdrachtgever genoteerd daar dat gebruikelijk was. Hij had een samenleveingscontract.
Echter hij en ik zijn beiden executeur testamentair en de beide uitvaart polissen zijn aan mij uitgekeerd omdat de ene op mijn naam stond en de andere aan beide kinderen werd uitgekeerd.
Hiervan was de verzorgster niet op de hoogte of heeft ze niet goed nagevraagt bij de verzekering. Dat weet ik niet.
Ik heb toen al aangegeven dat ik het ook wel wilde zijn. Maar het was in iedder geval gebruikelijk dat de partner(samenlevingscontract) de opdrachtgever werd. Dus zo ging het.
Dit gebeurde op maandagmiddag. Toen ik op woensdagochtend had begrepen dat door deze keuze van de opdrachtgever ik ook niet de grafrechten had, en zou krijgen, ook niet na het overlijden van de partner heb ik bezwaar gemaakt maar dat haalde niets uit er was getekend.
Mijn vraag is nu als ik uw advies volg en bezwaar maak bij de ombudsman kan dat dan aan de grafrechten nog iets wijzigen of kom ik dan weer niet verder dan een excusses van haar? Want die heb ik namelijk al gehad en daar heb ik niet veel aan.
Heel erg bedankt alvast als u nogmaals de moeite wilt nemen om mijn vraag te beantwoorden.
Antwoord:
Geachte heer,
Ik weet niet wat de mogelijkheden van bezwaar zijn.
Daarvoor moet ik veel meer details van de zaak kennen. Maar dat valt buiten het kader van een gratis advies in deze rubriek.
Als het gaat om een graf bij een gemeente, dan had u zeker een formeel bezwaar in kunnen dienen. Dat er dan al getekend was door iemand, maakt geen verschil.
Men heeft dan 6 weken na de afgifte van het grafbewijs de kans bezwaar te maken.
Ik weet niet of deze termijn al voorbij is. Maar ook als die termijn al verstreken is, kan die soms opgerekt worden, als blijkt dat u verkeerd bent geïnformeerd. Dat is het geval als iemand van de gemeente tegen u zei 'Er is al getekend', terwijl dat nog binnen de termijn van 6 weken was, zonder te vertellen dat u formeel bezwaar kon maken.
Er bestaat bij het overschrijven van een graf niet zoiets als 'Dat is gebruikelijk'. Ja, als niemand iets zegt dan het het makkelijk voor de uitvaartverzorger om iets standaard te doen. Maar dat moet niet. Het is gemakzucht en geen recht en regel.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat het gaat om een graf waar al iemand anders in begraven is. Ik ken uw situatie niet, maar als uw vader al in het graf begraven was en uw moeder nu wordt bijgezet, ligt het niet voor de hand dat de rechten in handen komen van een volslagen vreemde persoon ten opzichte van uw vader en niet in handen van een bloedverwant.
Het tekenen van een opdracht bij de uitvaartverzorger zegt ook niets over het graf. Dat kan men zelf rechtstreeks regelen bij de administratie van de begraafplaats. Er zitten vaak enkele weken tussen het overlijden en het gereed maken van de papieren/grafakte. Dan kan er nog van alles veranderen.
Als het gaat om een graf bij een niet-gemeentelijke begraafplaats, is het ook maar de vraag of er al een grafbrief is verstrekt. Ik ken ook wel gevallen waarin dat wel gebeurd is, maar dat met succes aangevochten is.
U kunt dus ook nog steeds bij de betreffende begraafplaats nagaan wat de mogelijkheden van bezwaar zijn.
Bij de Ombudsman gaat het niet alleen om 'sorry' zeggen, maar soms ook om een schadevergoeding of een financiële tegemoetkoming.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.