Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kosten eigen graf Ter Navolging

28 oktober 2013

Vraag nummer: 36155

Geachte Heer van der Putten,

Mijn overleden schoonvader was eigenaar van een grafkelder op "Ter Navolging" in Scheveningen. Na zijn bijzetting moest mijn schoonmoeder een huurcontract ondertekenen, wat door iemand anders werd geregeld. Nu komt er de mededeling dat de overeenkomst verlengd moet worden met tien jaar en de rekening wordt dan 9.000,00.
Daarnaast een rekening voor het onderhoud, wat ik wel begrijp. Maar als je eigenaar bent van een graf, waarom en waarvoor moet je dan huur betalen. Was het misschien een fout dat er een huurcontract is getekend?

Ik dank u bij voorbaat voor uw antwoord.
Ik ben de hele dag al bezig geweest om hier een antwoord op te krijgen maar bij Monuta en Yarden weten ze het niet.

Antwoord:

Geachte heer,

Niemand wordt eigenaar van een graf op de manier zoals men eigenaar wordt van een stuk grond. Er zijn ruim 2 miljoen graven in Nederland en ik ken slechts ongeveer 5 gevallen van graven op begraafplaatsen die echt eigendom van iemand of een stichting zijn omdat de ondergrond diens eigendom is. De rest van de minstens 1.999.995 graven zijn graven met gebruiksrechten.
Voor eigendom moet de grond verworven zijn via een notariele akte en moet het eigendom beschreven zijn in de registers van het kadaster. Daar is bij gewone graven geen sprake van.

Op 'Ter Navolging', een van de meest bijzondere begraafplaatsen van Nederland, zullen zeker geen andere grafrechten dan de gebruikelijke - voor bepaalde tijd en voor onbepaalde tijd - gevestigd zijn. Het is alleen een heel dure begraafplaats.

U geeft aan dat er feitelijk al een grafkelder was, voordat uw schoonvader overleed. Uw probleemstelling suggereert dat er al grafrechten op die kelder gerust hebben, voordat uw schoonvader overleed en voordat uw schoonmoeder een huurcontract tekende.
Ik hoor van wel meer families dat zij menen grafrechten voor onbepaalde tijd op deze begraafplaats te hebben, maar niemand kan deze stelling met documenten ondersteunen. De stichting die de begraafplaats beheert kan echter ook niet aantonen dat het niet zo is; althans niet in de gevallen die ik ken. Gelet op de exclusieve aard van de begraafplaats en de zeer hoge kosten van grafrechten ligt het vermoeden van de uitgifte van graven voor onbepaalde tijd in het verleden wel voor de hand. Op dit moment worden alleen rechten voor bepaalde tijd uitgegeven, maar het is onduidelijk wanneer daarmee is begonnen.

In de situatie van uw schoonmoeder speelt de vraag, juridisch, of zij geen afstand heeft gedaan van rechten voor onbepaalde tijd, door een overeenkomst voor bepaalde tijd te tekenen.
Wat voorts wel of niet van toepassing is bij dit grafrecht, kunt u lezen in het huurcontract. Als u daar nog specifieke vragen over hebt, kunt u mij een afschrift van het contract toezenden. Dan zal ik het bekijken. Natuurlijk zonder verdere verplichtingen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Van wie is de grafsteen?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.