Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafrechten verlengen (broer heeft graf voor korte termijn gekocht)

13 april 2023

Vraag nummer: 66448

Beste heer van putten, 9 jaar geleden is mijn vader overleden en mijn broer regelde de uitvaart met mijn toestemming.
Mijn vader was goed verzekerd en we kochten het graf voor 30 jaar.
Ik heb vorig jaar de begraafplaats gebeld omdat ik een raar gevoel had en ja het gevoel wat ik had wert bevestigd mijn broer heeft een graf aangekocht voor 10 jaar en niet voor 30 jaar.
Ik heb mijn broer hiermee geconfronteerd daar krijg ik dan geen antwoord op, in januari loopt het termijn af. Ik gaf aan dat ik de grafrechten op mijn naam wilt maar hij weigert. Ik kan het ook niet zonder zijn toestemming verlengen wat ik graag wilt het liefs voor onbepaalde tijd afkopen.

Wat kan ik doen hij is rechthebbende heb ik als dochter ook aanspraak op het graf ik ben zo bang dat mijn lieve vader opgegraven wordt.

Ik hoor graag van u

Met vriendelijke groet

XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik heb een advies voor u waarvan ik met enige regelmaat - vaak na enkele jaren - gehoord heb, dat het effectief was.

Dat advies houdt in om 1) het er niet meer met uw broer over te hebben en 2) om de begraafplaats te schrijven dat u als uw broer de grafrechten niet verlengt, de grafrechten wilt overnemen. Tevens vraagt u de begraafplaats om dat niet vooraf aan uw broer te vertellen en om het u te laten weten, als uw broer opdracht zou geven om uw vader op te laten graven en elders zou herbegraven of laten cremeren.

U moet van uw brief of e-mail aan de begraafplaats een ontvangstbevestiging vragen.
Later u moet zelf, een paar dagen nadat de termijn van 10 jaar afloopt, dat is 10 jaar na de begrafenis van uw vader, met de begraafplaats contact opnemen om te vragen of u de grafrechten kunt krijgen.

U moet er natuurlijk ook niet meer met andere familieleden, ooms en tantes e.d. over praten. Anders kan uw broer onbedoeld door een argeloze opmerking van een familielid toch gewaarschuwd worden om in actie te komen.

Het kan zijn dat uw broer de grafrechten toch zelf verlengt. Dan kunt u de grafrechten niet zelf krijgen, maar dan blijft het graf wel gewoon bestaan. En daar gaat het in de kern om.
U kunt de begraafplaats dan wel laten weten dat u altijd belangstelling voor de grafrechten blijft houden, voor het geval uw broer ooit afstand doet.
Ik adviseer het contact met de begraafplaats altijd schriftelijk te voeren, zodat u bewijs hebt dat u iets tijdig gevraagd hebt. En altijd een ontvangstbevestiging vragen.

U hoeft niet bang te zijn dat uw broer het graf van uw vader laat ruimen, want daar kan hij volgens de wet niet over beslissen. Daar beslist alleen de eigenaar van de begraafplaats over.

Het recht met betrekking tot graven en begraafplaatsen houdt niet in dat een dochter (of zoon of moeder of vader of aan ander familielid) van de overledene per definitie aanspraak op een graf kan maken. De persoon die de rechten heeft, heeft alles in handen en is niet verplicht om het af te geven als een broer of zus of ouder dat zou willen. De begraafplaats mag het ook niet geven, als een andere persoon rechthebbende is. Men moet dus wachten tot de rechthebbende er geen belangstelling meer voor heeft en de rechten niet verlengt.

Ik kan u zeggen dat dat in de regel goed werkt. Ik ken een geval waarbij een broer en een zus ruzie hadden over het graf van vader. Ze hebben er 7 rechtszaken over gevoerd, wat beiden een klein fortuin heeft gekost. Ik heb toen ook een partij geadviseerd om niets meer te doen en het er niet meer over te hebben. Toen de grafrechten een paar jaar later afliepen, werden ze door de andere partij niet verlengd en kon de eerste partij de rechten probleemloos van de begraafplaats krijgen.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Graf overschrijven'.

In verband met uw privacy en die van uw broer heb ik uw naam onder uw vraag verwijderd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIPTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.