Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Graf verdwenen

26 april 2015

Vraag nummer: 42194

Ik heb een vraag mijn zus is overleden in 1984 en toen ik vanochtend naar het kerkhof ging was het graf verdwenen? Ik heb helaas geen contact meer met mijn andere zus en ouders, maar kan dit zomaar zonder mij als broertje daarvan in kennis te stellen?

Ik ben u erkentelijk voor uw reactie!

Antwoord:

Geachte heer,

Een graf uit 1984 is waarschijnlijk uitgegeven voor 20 jaar, waarna de rechten/huur nog eens met 10 jaar verlengd zijn. Of misschien is het graf destijds al meteen voor 30 jaar uitgegeven. Als de rechten door de rechthebbende niet verlengd kan het graf inderdaad geruimd worden. Dat zou in 2014 dan al gekund hebben.

Een begraafplaatshouder is niet verplicht om broers/zussen of ouders/kinderen, ooms en tantes etc. van een overledene te informeren over het niet verlengen van de rechten op het graf door de rechthebbende. Een begraafplaatshouder weet ook niet wie broer, zus of anderszins familie is en waar die woont.
Ook de rechthebbende op een graf is niet verplicht om familieleden en bekenden te informeren of zijn besluit de grafrechten niet te verlengen.

Ik adviseer broers, zussen, kinderen of andere personen die het belangrijk vinden dat een graf in stand wordt gehouden, om hun naam en adres bij de begraafplaatshouder bekend te maken en hem te vragen om hen te waarschuwen als de rechthebbende de grafrechten niet verlengt, zodat zij het graf kunnen overnemen.

In dit geval is het misschien zo dat de inhoud van het graf nog intact is en dat alleen het grafmonument verdwenen is.
Normaal wordt, als de huurtermijn verlopen is, eerst het grafmonument geruimd en worden botten pas verwijderd als het graf aan een andere familie ter beschikking wordt gesteld. Als dat nog niet gebeurd is, dan kunt u de begraafplaatshouder vragen om het graf aan u uit te geven. Dan kunt u er zelf een monument(je) op plaatsen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over het behoud van een graf voor eeuwig:

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.