Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Eigenaar graf zonder instemming andere erven

3 september 2003

Vraag nummer: 2446 (oude nummer: 3006)

Mijn schoonvader had een graf. Na zijn overlijden (1989) is dit op naam van zijn oudste zoon gezet. Door de andere erfgenamen is hier niets voor getekend.
De begraafplaats zegt op de vraag of dit op papier vastgelegd is: "nee, daar kunnen we niet aan beginnen".
Vraag: kan een begraaplaats zonder toestemming van de ander erfgenamen het graf op naam van één van hen zetten?
En, is het mogelijk alsnog bezwaar te maken tegen deze gang van zaken?

Antwoord:

Geachte heer,

In de gebruiksaanwijzing van deze rubriek staat: "Kijk eerst bij de meest gestelde vragen (rechts) of in één van de onderstaande rubrieken of uw vraag niet reeds eerder beantwoord is."
Als u kijkt in de sub-rubriek 'Graf overschrijven', dan kunt u zien dat de (deel)vraag of voor het overschrijven van een graf instemming van alle erfgenamen nodig is, reeds enkele tientallen malen behandeld is. De vraag is direct en indirect ook vaak in andere sub-rubrieken beantwoord. (Als een vraag in meer varianten vaker voorkomt, wordt hij soms in verschillende sub-rubrieken geplaatst. Dat hangt af van de invalshoek van de vraag en het vergroot de trefkans dat een bezoeker van de site vindt wat hij zoekt).

Ik vat die antwoorden nog kort samen: voor het overschrijven van een graf is géén toestemming van andere erfgenamen nodig. Tenzij zoiets als vereiste in het reglement of de verordening van de begraafplaats stond. Maar dat is zelden het geval.

In 1989 was het nog geen wettelijk voorschrift om het vestigen en overschrijven van een grafrecht schriftelijk te doen (maar het was natuurlijk wel hoogst verstandig; opmerkingen als "Daar beginnen we niet aan" getuigen in mijn ogen van dommigheid en onbenul). Maar sinds 1991 is een schriftelijk stuk als het gaat om een overeenkomst inzake een eigen graf (voor nieuwe uitgifte of voor overboeking) een wettelijk vereiste. En het is natuurlijk allereerst een kwestie van gezond verstand om zaken vast te leggen.

Zo er al bezwaar gemaakt had kunnen worden, is dat recht nu al lang verlopen. Maar bezwaar had meestal geen kans van slagen, tenzij een verordening of reglement instemming van alle erfgenamen eiste. Bij gemeenten ligt de termijn om bezwaar te kunnen maken op 6 weken na het besluit. Dat is een keiharde wettelijke termijn. Bij kerkelijke begraafplaatsen ligt de termijn minder strikt, maar na een paar jaar houdt het toch wel op...

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.