Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Gezamenlijk graf -> ruiming voorkomen

15 juni 2009

Vraag nummer: 6631 (oude nummer: 13233)

Beste,

Ik hoop van harte dat u mijn vraag kunt beantwoorden aangezien ik er zelf niet (meer) uitkom.

Mijn moeder is ongeveer 16 jaar geleden begraven in Aaaaaaa, stoofweg. Gemeente Bbbbbbbbb.
Mijn stiefvader, waar ik al jaren geen contact meer mee heb door omstandigheden, heeft het recht over dit graf. Ik was zelf 13 jaar toen mijn moeder overleed en had toen geen inspraak op wat voor graf we zouden nemen voor mijn moeder. Nu ben ik er achter gekomen dat het een gezamenlijk graf is die helaas over 3.5 jaar wordt geruimd. Dit kan zelfs eerder zijn heeft de Gemeente Bbbbbbbbb mij laten weten. Nu wil ik deze ruiming voorkomen. Maar is dit mogelijk aangezien het een gezamenlijk graf is? Mijn moeder ligt waarschijnlijk onder in het graf, wat betekend dat de andere persoon erboven ligt waar dan ook rekening mee gehouden moet worden.

Ik ben erg benieuwd hoe dit alles te regelen valt?
Waar moet ik beginnen om de ruiming te voorkomen?
Is het mogelijk om mijn moeder te verplaatsen naar een andere graf?
Wat zijn de kosten hiervan?

Alvast erg bedankt voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,

XX

Ps: wilt u graag de achternnamen en plaats graf als vertrouwd beschouwen? Dank u wel.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ruiming van het graf is niet te voorkomen. Men zou anders ook de kosten van verlenging van andere plaatsen in het gezamenlijke (algemene) graf moeten betalen. En meestal levert het ook een probleem op bij de ruiming van andere graven in het betreffende grafvak. Als men andere graven er om heen tot een diepte van 2 of 3 meter uitgaaft, kan men eigenlijk niet een soort smalle pilaar van zand (met het graf van uw moeder) in tact laten. Het kan technisch wel, maar tegen aanzienlijke meerkosten omdat je dan een soort damwanden moet slaan. Dat staat buiten proportie.

Maar wat wel kan, is dat uw moeder wordt herbegraven in een nieuw graf. Dat kan na tien jaar na het overlijden en begraven in een algemeen graf altijd. Ook als iemand helemaal onderop in een graf ligt. Een gemeente wil dat herbergaven meestal ook wel doen op het moment dat men het graf toch zou gaan ruimen; dat is dan vaak goedkoper dan een speciale opgraving.

Wat de mogelijkheden en kosten zijn kunnen we u niet vertellen, want dat verschilt per gemeente en per situatie. U moet gewoon met de gemeente contact opnemen en dan zal het allemaal goed geregeld kunnen worden.

We hebben uw naam en de plaats/gemeente-naam in uwvraag anoniem gemaakt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.