Ruimen begraafplaats voor bouwplannen
12 november 2024
Vraag nummer: 69263
Geachte heer van der Putten,
Ik heb een vraag over het ruimen van een begraafplaats. Op een begraafplaats in onze gemeente die vroeger bij een parochie behoorde, liggen nog ongeveer 90 graven. Deze huidige graven moeten nog worden geruimd. De eigenaar van de grond wil op deze locatie mogelijk gaan bouwen.
De laatste persoon is begraven in 2001. Het College kan nu (2024) besluiten de begraafplaats te sluiten (art 43 WLB). De begraafplaats is dan gesloten met ingang van 01-01-2002. Dat is minimaal één dag na de laatste begraving (art 44 WLB).
In artikel 46 lid 1 staat dat de begraafplaats gedurende twintig jaren onaangeroerd blijft liggen.
Wanneer start de periode van 20 jaar onaangeroerd? Is dat 20 jaar nadat de begraafplaats is gesloten door het college, of is dat 20 jaar nadat het laatste graf is geruimd?
Met andere worden, kunnen de graven nu worden geruimd en kan er worden gebouwd, of moet nadat de graven geruimd zijn de grond nog 20 jaar onaangeroerd blijven liggen?
Met vriendelijke groet,
Medewerker X
Gemeente XX
Antwoord:
Geachte heer,
Ik begrijp uw redenering over de sluiting en termijnen, maar het is allemaal veel simpeler.
De begraafplaats hoeft niet gesloten verklaard te worden. Als alle graven geruimd worden (en dat mag, want er zijn 10 jaar na de begraving verstreken en ik lees niet dat u schrijft dat er nog grafrechten op de graven rusten), houdt de begraafplaats meteen op om begraafplaats te zijn en kan de grond meteen een andere bestemming krijgen.
Een begraafplaats hoeft niet gesloten te zijn om graven te kunnen ruimen.
In artikel 47 Wet op de lijkbezorging staat: "Een begraafplaats houdt op dit te zijn, indien de grond die bestemming heeft verloren en zich daarin geen graf bevindt."
Als de graven geruimd zijn, houdt het begraafplaats-zijn op. Dan is de eigenaar van de grond klaar. De grond kan voor iets anders gebruikt worden.
Er staat nog wel bij "indien de grond die bestemming heeft verloren". Daarmee wordt niet bedoeld dat er een ander bestemmingsplan is vastgesteld of zoiets, maar gewoon taalkundig, als de eigenaar van het terrein iets anders wil doen (bestemming) met de grond, wat nog helemaal geen juridische vorm hoeft te hebben gekregen, het geen begraafplaats meer is. Dat voorbehoud 'als bestemming is verloren', is zinvol, omdat een deel van een begraafplaats ook wel eens helemaal geruimd kan zijn, om ruimte te maken voor nieuwe graven, of een andere ligging van paden e.d., en dat vervolgens weer opnieuw graven worden uitgegeven. Pas als de eigenaar de bedoeling heeft om na de ruiming geen nieuwe graven uit te geven, is het terrein geen begraafplaats meer.
Dit alles kan ook gelden voor een gedeelte van de begraafplaats. Het is niet zo dat de hele begraafplaats geruimd moet worden. Als bijvoorbeeld het noordelijke gedeelte geruimd wordt, kan het noordelijke gedeelte de bestemming verliezen.
Het is wel verstandig om de ruiming en de bedoeling om de begraafplaats niet meer voor begravingen te gebruiken, goed te administreren. De eigenaar kan u gewoon bij brief de mededeling sturen dat alle graven geruimd zijn. Vervolgens is er geen formeel besluit van de gemeenteraad of het college nodig om eerdere besluiten over het aanwijzen van grond voor een begraafplaats of het in gebruik nemen van de begraafplaats formeel in te trekken.
Het bestemmingsplan hoeft ook niet gewijzigd of ingetrokken te worden. Daar kan het terrein nog steeds als begraafplaats aangewezen zijn. Pas als de grond een andere bestemming moet hebben die een aanwijzing in een bestemmingsplan nodig heeft, zoals voor woningbouw of andere plannen van de eigenaar, moet het bestemmingsplan veranderd worden.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.
TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.