Rechten en plichten van de erfafscheiding met het kerkhof
6 april 2004
Vraag nummer: 3049 (oude nummer: 4200)
wij wonen naast een kerkhof en hebben jaren terug al aangegeven dat de meidoornheg die ertussen zit heel erg kaal en oud is geworden zodat we nu a.h.w. op het kerkhof kunnen kijken en we het gevoel hebben dat we bij iedere uitvaart aanwezig zijn, er zijn gedeeltes waar mensen die op het kerkhof zijn zo bij ons de tuin in kunnen lopen.
kunt U ons zeggen wat onze rechten en plichten zijn.
want er is heel erg weinig informatie
Antwoord:
Geachte heer en mevrouw,
Alle informatie kunt u hier krijgen. Uitvaart.nl is de meest complete site. (Even een wit voetje halen bij de webmaster).
Maar nu verder serieus. Ik begrijp uw probleem. Vroeger was er het voorschrift dat begraafplaatsen een muur of een haag moesten hebben, om zicht op het terrein tegen te gaan. Dat voorschrift is in 1991 geschrapt. Voor directe buren is dat soms wel jammer.
U zou waarschijnlijk het liefst hebben dat ik zou zeggen dat het kerkhofbestuur voor een nieuwe haag moet zorgen. Dat is echter niet zo.
Een kerkhof is een gewone buur, waar u afspraken mee kunt maken over een gezamenlijke erfafscheiding. Of niet. Net als met andere buren. Het kerkhofbestuur is niet tot het maken van een erfafscheiding verplicht.
Het is denkbaar dat u samen afspreekt om op gezamenlijke kosten een nieuwe erfafscheiding op de erfgrens te plaatsen. Maar als het kerkbestuur dat niet wil, kunt u haar niet dwingen.
Het enige wat dan overblijft is dat u op eigen kosten op uw eigen terrein een eigen afscheiding maakt.
Maar bespreekt u eerst eens als goede buren het probleem. Nodig het bestuur op een zonnige dag, zodat u in de tuin kunt zitten, op de koffie of een biertje en laat haar met eigen ogen het probleem zien. Dat is waarschijnlijk overtuigender dan een stapeltje brieven. En met stroop vangt u meer vliegen dan met azijn.
mr W.G.H.M. van der Putten