Inboedel na overlijden
Wat te doen met de inhoud van de woning
De inboedel behoort tot de nalatenschap. Tot de inboedel behoren geen kunstverzamelingen. Indien de overledene alleenstaand was en er niemand in de woning blijft wonen zal de woning ontruimd moeten worden.
Vaak zullen de erfgenamen bepaalde zaken die tot de inboedel behoren willen erven. Het kastje van oma, de antieke klok, maar ook sieraden en tafelzilver behoren tot de inboedel.
Als de erfgenamen de nalatenschap beneficiair hebben aanvaard, of nog geen besluit hebben genomen of ze de erfenis willen aanvaarden, is het erg belangrijk dat ze geen zogenaamde aanvaardingshandeling doen. Het meenemen van een erfstuk uit de inboedel kan worden gezien als een aanvaardingshandeling. Neem bijvoorbeeld niet de sieraden mee naar huis, zelfs niet als u denkt dat ze bij u veiliger zijn. Neem geen enkel risico en sla inboedel of waardevolle zaken elders op.
Moet er de nodige inboedel uit de woning afgevoerd worden? U kunt voor overtollige bruikbare huisraad een opkoper of de kringloop inschakelen. Soms doet de kringloop in geval van overlijden meer dan het gebruikelijke ophalen van inboedel. (bijvoorbeeld gehele ontruiming), dit verschilt per kringloop. Voor het geheel ontruimen van uw woning, het veegschoon maken enzovoort, kunt u terecht bij een bedrijf in woningontruiming.
Waardevolle zaken uit de inboedel die de erfgenamen zelf niet wensen te behouden kunnen aangeboden worden bij een veilinghuis.
Tip: Vaak moet er behoorlijk wat afval afgevoerd worden. Denk aan niet herbruikbare goederen, vloerbedekking etc. Gooi de afvalpas die bij de woning hoort niet meteen weg, maar bewaar deze bij de administratie. De afvalpas is gebonden aan het adres en zo kunt u gebruik maken van de pas die bij de woning hoort, zonder dat het u meteen extra geld kost voor afvoer van het afval.