Mausoleum
Gebouw met een of meerdere graven
Een mausoleum is een gebouw waarin een of meer kisten staan.
Er is een verschil tussen mausolea en wandgraven. Wandgraven kunnen los op de begraafplaats staan, zoals op gemeentelijke begraafplaatsen in Enschede of Zwolle. Op de begraafplaats Heilig Landstichting en de gemeentelijke begraafplaats van de gemeente Valkenburg zijn wandgraven in heuvels aangelegd.
In een mausoleum kun je ook graven in de wand hebben. Daarnaast kunnen zich in een mausoleum 'gewone' graven in de vloer of in een kelder bevinden. Ook kunnen er losstaande tombes met een kist staan.
Voorbeelden van mausolea in Nederland zijn:
- het ruim 100 jaar oude mausoleum op de gemeentelijke begraafplaats Kleverlaan in Haarlem
- de crypte op de begraafplaats Heilig Landstichting in het plaatsje Heilig Landstichting in Groesbeek
Particuliere mausolea
Er zijn ook particuliere mausolea, die van een persoon of familie zijn.
Een aantal voorbeelden hiervan is te vinden op begraafplaats Westerveld te Driehuis Velsen. Een bekend voorbeeld is het mausoleum van de voormalige Duitse keizer Wilhelm II bij Huis Doorn te Doorn. Een ander voorbeeld is het mausoleum van de familie Jamin te Rotterdam op de RK begraafplaats St Laurentius.
Mausolea zijn ook te vinden op Oud Eik en Duinen in Den Haag, begraafplaats Kerkhoflaan in Den Haag, op begraafplaats Heiderust te Rheden, in Dordrecht op de Essenhof en nog vele andere locaties.