Sociale netwerken
Wat te doen met mail en profielen na overlijden
Miljoenen mensen maken gebruik van verschillende online netwerken zoals Facebook, LinkedIn, en Twitter. De bedrijven achter deze netwerken hebben verschillende protocollen over hoe te handelen na het overlijden van een gebruiker. In grote lijnen bestaan er twee scenario’s, in het eerste scenario heeft de overledene zijn inloggegevens opgeschreven zodat nabestaanden het account kunnen bewerken of verwijderen. In de meeste gevallen zijn deze inloggegevens niet bekend bij de nabestaanden, in dat geval zullen ze in contact moeten komen met de beheerders van het netwerk.
Belangrijk om te weten
Overlijden melden is belangrijk
Bewaar inloggegevens voor nabestaanden
Wanneer u beschikt over inloggegevens
Als u beschikt over de inloggegevens van het profiel van uw overleden dierbare kunt u het profiel zelf gaan beheren of verwijderen. U kunt er voor kiezen om er bijvoorbeeld een korte necrologie van de overledene te plaatsen. Wanneer u het profiel gaat beheren is het in de meeste gevallen wel verstandig toch contact op te nemen met de beheerder. Daarmee voorkomt u dat er ongewenste mail of aanbiedingen voor de overledene blijven binnen komen.
Hoe om te gaan met inloggegevens
U kunt er bij leven voor kiezen om uw inloggegevens te delen met bijvoorbeeld uw partner of u kunt ze bewaren bij uw verzekeringspapieren. Daar kunt u eventueel ook bij schrijven wat u wilt dat uw nabestaanden doen met uw online profielen en mailaccount. Wanneer u helemaal zeker wilt zijn dat uw ‘online’ wensen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd dan kunt u deze gegevens vastleggen in een testament.
Wanneer uw gegevens niet bekend zijn bij uw nabestaanden dan zullen zij na uw dood zelf actie moeten ondernemen om de profielen en het mailaccount te sluiten. Al met al kan dat een behoorlijke klus worden voor uw nabestaanden omdat veel providers/beheerders heel wat informatie willen ontvangen om zeker te zijn dat de gemelde persoon ook daadwerkelijk is overleden.
Wanneer u niet wilt dat uw partner of andere nabestaanden beschikken over uw inloggegevens, maar u wel wilt dat al uw profielen na uw dood worden aangepast of verwijderd dan kunt u ook gebruik maken van commerciële aanbieders. Er zijn bedrijven waar u (tegen betaling) uw gegevens en (online)wensen kunt vastleggen. Na uw dood zorgen zij ervoor dat alles zo wordt afgehandeld zoals u dat wilt.
Overlijden doorgeven als je geen inloggegevens hebt
De meeste mensen hebben houden hun inloggegevens voor sociale media voor zichzelf. Dat kan er voor zorgen dat het voor nabestaanden wat moeilijker wordt om een profiel aan te passen of te sluiten.
De meeste sociale media hebben een speciale afdeling die zich bezig houdt met het aanpassen of verwijderen van profielen van mensen die zijn overleden. Kijk voor informatie en directe links naar formulieren waar u een overlijden kunt melden in de onderstaande hoofdstukken:
Online na je dood: zo regel je dat bij Apple, Google, Instagram en Facebook
Techsite Bright van RTL Nieuws maakte een zeer helder filmpje over hoe je enkele online accounts nu al kan voorbereiden op je mogelijke overlijden. Ook staan ze stil bij de mogelijkheden om je wachtwoorden over te dragen aan je nabestaanden. Daadwerkelijke toegang tot apparatuur van een overledene is echter lastig, zoals ook blijkt uit de video. Maar daar kan Digital Life Legacy praktisch in ondersteunen
Print deze pagina