Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Onbekende toegangscode telefoon overledene

9 juli 2021

Vraag nummer: 63311

Mijn vader is recent overleden en ik weet de toegangscode van zijn telefoon niet. Kan ik zomaar alle codes proberen om in die telefoon te komen?

Antwoord:

Ik ga er vanuit dat je de rechtmatige erfgenaam bent en dus feitelijk eigenaar bent geworden van de telefoon. Zo niet, dan zijn er zaken van belang waar ik in een ander artikel nader op in zal gaan.

Op oudere telefoons kan je vaak nog de code ongelimiteerd proberen maar hou er rekening mee dat bij een code van 4 cijfers er 10.000 mogelijkheden zijn (0000 t/m 9999)...

Bij nieuwere telefoons zijn het aantal pogingen vaak beperkt tot 3, 5 of 10x en bij te vaak een foutieve code gaat de telefoon op een (tijd)slot. Ga je toch door dan kán het zijn de telefoon volledig wordt gewist of wordt teruggezet naar de fabrieksinstellingen met als gevolg dat alle gegevens kwijt zijn. Zorg dus dat je tijdig stopt als je ziet dat het niet lukt!

Mocht je er op deze wijze toch niet bijkomen zou je ook eerst wat andere mogelijkheden kunnen onderzoeken.
Is er misschien een computer of laptop in gebruik geweest van de overledene waar je wél in kunt komen?
Soms staan daar dmv. synchronisatie gelijke gegevens op als die je op de telefoon kan aantreffen.

In andere gevallen is het mogelijk om via een e-mailaccount vanaf een ander apparaat de toestelcode te resetten/veranderen.
Mocht dit allemaal niet tot een gewenst resultaat leiden, dan bestaan er mogelijkheden om de telefoon te laten 'kraken'.

Pas echter op voor obscure software of (online) bedrijfjes die dit aanbieden. Het risico van identiteitsfraude ligt op de loer en met name bij de software geldt dat er veel wordt beloofd maar het resultaat is vaak dat de code wel van de telefoon af is maar ook alle dierbare data!

Wil je echt zeker weten dat je veilig en vertrouwd kan beschikken over de data in de telefoon van jouw dierbare, laat dit dan doen door professionals. Hou er rekening mee dat dit een zeer kostbare zaak kan zijn.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Sander van der Meer en/of ZDG en haar werkmaatschappijen.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Wat wordt er verstaan onder de digitale nalatenschap?", "Hebben nabestaanden recht op accounts van een overledene?", "Helpt de winkel bij een onbekende code van de telefoon na overlijden?” en "Hoe verwijder ik gegevens van een overledene van een computer?".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl, Sander van der Meer en ZDG aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en/of gevolgen.

    De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

    

Digital Afterlife Expert Sander van der Meer, ZDG en daaraan verbonden werkmaatschappijen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.