Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Mogelijkheden SIM-kaartje van overledene

1 oktober 2021

Vraag nummer: 63638

Kan ik nog wat met het simkaartje van een overledene? Staan daar misschien nog foto's op?

Bedankt, Wim.

Antwoord:

Na een overlijden vragen veel mensen zich af wat ze nog kunnen of moeten met een SIM-kaart.
Belangrijk om te weten: Een SIM-kaart is dus niet de toegangscode voor een mobiele telefoon.
Daarom een korte uitleg over SIM, PIN en PUK:

SIM-kaart (Subscriber Identity Module)
Om daadwerkelijk te kunnen bellen met een mobiele telefoon is een SIM-kaart nodig. Dat is een klein kaartje* ter grote van een vingernagel wat je krijgt van de telecom-provider en wordt geplaatst in de mobiele telefoon. Vroeger stonden op zo’n SIM-kaart nog wel eens contacten en gebelde nummers, maar tegenwoordig staat alle data op de telefoon zelf.

* Er bestaan sinds kort ook zogenaamde e-SIM’s. Een softwarematige oplossing, geprogrammeerd in je telefoon met dezelfde functie als een fysieke SIM-kaart.

PIN-code (Personal Identificatie Nummer)
Het is belangrijk om te weten dat een SIM-kaart altijd is voorzien is van een PIN-code van 4 cijfers. Deze code moet je invoeren bij het (opnieuw) starten van je telefoon en kan je als gebruiker zelf wijzigen. Als je de PIN-code niet meer weet, kan je nog wel de telefoon gebruiken, alleen kan je dan niet meer bellen of gebeld worden.

PUK-code (Personal Unlock Key)
Je kunt de PIN-code altijd herstellen met behulp van een PUK-code die je vaak vindt bij de administratie van het telefoonabonnement. Ook de provider kan je daar mee helpen.

TIPS!
Het is slim om na een overlijden niet meteen het telefoonabonnement op te (laten) zeggen maar dit bijvoorbeeld via de provider via een zogenaamde contractovername om te laten zetten naar een goedkoper abonnement of prepaid op naam van een nabestaande. Hierdoor kunnen mensen die nog niet op de hoogte zijn van het overlijden nog steeds bellen naar het hun bekende nummer en kan je als nabestaande deze mensen nog te woord staan.

Soms is er ook een voicemail gekoppeld aan dit telefoonnummer, ingesproken met de stem van de overledene. Misschien wil je dat nog wel bewaren?

Tot slot worden telefoonnummers ook steeds meer gebruikt voor beveiliging middels zogenaamde twee-staps-verificatie waarbij je een code krijgt op je telefoon als je ergens inlogt.
Als het abonnement echter is opgezegd, komen die codes natuurlijk nooit meer aan.



Sander van der Meer - www.digitallifelegacy.nl

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Sander van der Meer en/of ZDG en haar werkmaatschappijen.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Wat wordt er verstaan onder de digitale nalatenschap?", "Hebben nabestaanden recht op accounts van een overledene?", "Helpt de winkel bij een onbekende code van de telefoon na overlijden?” en "Hoe verwijder ik gegevens van een overledene van een computer?".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl, Sander van der Meer en ZDG aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en/of gevolgen.

    De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

    

Digital Afterlife Expert Sander van der Meer, ZDG en daaraan verbonden werkmaatschappijen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.