Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Mailbox overleden werknemer

11 januari 2024

Vraag nummer: 67731

Hoe moet ik als werkgever bij een klein bedrijf omgaan met een mailbox van een overleden medewerker? Er is zo te zien niets geregeld bij overlijden. Bestaan er voorbeeldprotocollen voor werkgevers over dit onderwerp?

Antwoord:

De mailbox van een bedrijf, in gebruik door een werknemer, is in de basis eigendom van het bedrijf.
Steeds meer bedrijven nemen in een arbeidsovereenkomst op dat het mailaccount wel of niet privé gebruikt mag worden maar ook wat er mee gebeurd na een overlijden.
Soms vragen nabestaanden om kopieën van privéberichten uit de mailbox. Er geldt echter geen verplichting voor de werkgever om deze te verstrekken aan nabestaanden. Deze mails zijn zoals gezegd eigendom van de werkgever.

Uiteraard zal je (nog steeds binnenkomende) mail moeten checken of het zakelijk enige belang dient en wat de actie daarop moet zijn.
Hoewel de AVG niet van toepassing is op overledenen, kan er in de mail ook gesproken worden over andere persoonsgegevens. het zomaar delen van de mail kan dus een uitdaging worden, los van het feit dat je zakelijke bedrijfsinfo niet zomaar wil delen met bijvoorbeeld nabestaanden.

Vanuit goed werkgeverschap zou je mails als kopie kunnen delen met nabestaanden maar ik kwam een mooie vergelijking tegen van ICT Jurist Arnoud Engelfried: dit is hetzelfde soort argument als dat je een bepaald schilderij uit de kantoorruimte meegeeft omdat de overledene daar zo aan gehecht was. Het kan, het is prima en netjes, maar het is géén juridisch recht.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Sander van der Meer en/of ZDG en haar werkmaatschappijen.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Wat wordt er verstaan onder de digitale nalatenschap?", "Hebben nabestaanden recht op accounts van een overledene?", "Helpt de winkel bij een onbekende code van de telefoon na overlijden?” en "Hoe verwijder ik gegevens van een overledene van een computer?".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl, Sander van der Meer en ZDG aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en/of gevolgen.

    De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

    

Digital Afterlife Expert Sander van der Meer, ZDG en daaraan verbonden werkmaatschappijen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.