Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

E-mail gebruiken na overlijden

29 december 2021

Vraag nummer: 64119

Mag ik gebruik blijven maken van het e-mailaccount van een overleden?

Antwoord:

Het is vaak handig om te kunnen beschikken over de inhoud van de mailbox(en) van de overledene. Op die manier kan je namelijk ook vaak zicht krijgen op zaken die nog afgewikkeld moeten worden en zolang er geen misbruik van wordt gemaakt is er niet zoveel aan de hand.

E-mail laten doorsturen
Als je nog in het e-mailaccount van de overledene kunt komen, zou je daar kunnen instellen dat nieuwe, binnenkomende e-mail voortaan standaard wordt doorgestuurd naar jouw (of een nieuw) e-mailadres. Vervolgens kan je op die mail reageren dat de oorspronkelijke eigenaar van het mailaccount is overleden en dat bepaalde zaken kunnen worden beëindigd.

Automatisch antwoord
Je kan ook een automatisch antwoord instellen dat verzenders direct te zien krijgen als ze een mail sturen naar de overledene, waarin je aangeeft dat hij/zij is overleden en jij met een nieuw e-mailadres de zaken afwikkelt. Daarmee voorkom je soms ook dat mensen op social media gaan klagen over het feit dat er niet (meteen) wordt gereageerd op hun mail of telefoontjes.

Oppassen bij (laten) opzeggen
Een e-mailaccount dat is gekoppeld aan providers als KNP of Ziggo, vervalt 6 maanden na de opzegging en is dan dus niet meer bereikbaar. Het doorsturen of automatisch antwoorden zoals hiervoor genoemd zal dan niet meer werken.

Meer over e-mail na overlijden is te vinden op de kennisbank van Digital Life Legacy.



Sander van der Meer - www.digitallifelegacy.nl

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Sander van der Meer en/of ZDG en haar werkmaatschappijen.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Wat wordt er verstaan onder de digitale nalatenschap?", "Hebben nabestaanden recht op accounts van een overledene?", "Helpt de winkel bij een onbekende code van de telefoon na overlijden?” en "Hoe verwijder ik gegevens van een overledene van een computer?".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl, Sander van der Meer en ZDG aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en/of gevolgen.

    De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

    

Digital Afterlife Expert Sander van der Meer, ZDG en daaraan verbonden werkmaatschappijen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.