Wat te doen als mijn oom komt te overlijden
14 juni 2020
Vraag nummer: 61014
De broer van mijn moeder (mijn moeder is reeds overleden) is opgenomen in het ziekenhuis en ligt volgens de arts slecht, overlijden is een kwestie van tijd. Wij hebben al jaren geen contact met hem. (Wij, mijn zus, mijn broertje en ik). Hij heeft 3 dochters in Australië waarmee hij geen contact wil. Het ziekenhuis heeft ons laten weten dat hij daar ligt. Mijn moeder maakte zich zorgen over zijn flat, een grote puinhoop maar hij wilde geen hulp. Wij willen er eigenlijk niets mee van doen hebben als hij komt te overlijden. Mag dit?
Antwoord:
Beste vraagsteller,
U stelt uw vraag in de rubriek nazorg voor nabestaanden na een overlijden; uw vraag betreft niet mijn specifieke aandachtsgebied. Toch wil ik uw vraag niet onbeantwoord laten maar u doorverwijzen.
Het ziekenhuis heeft u geïnformeerd dat uw oom slecht ligt; blijkbaar heeft het ziekenhuis uw gegevens gekregen van uw oom. U bent vrij om te beslissen of u zorg wilt verlenen aan uw oom en in welke mate u dat wilt doen. Ik adviseer u om uw keus met het ziekenhuis te delen.
Uw andere vraag gaat over wat u te doen staat als uw oom is overleden. Dit antwoord is afhankelijk van veel factoren: is er een testament, wordt u aangewezen als erfgenaam of de kinderen van uw oom in Australië. Algemene informatie nalatenschap kunt u vinden https://www.uitvaart.nl/infotheek/nalatenschap. U kunt u ook laten informeren en laten voorlichten door uw eigen notaris of contact opnemen met een onafhankelijk notaris via de notaristelefoon (https://www.notaris.nl/bij-overlijden). Het nummer van de notaristelefoon is 0900 3469393; zij zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 – 14.00 uur. De kosten van de notaristelefoon bedragen naast uw gebruikelijke belkosten 80 cent per minuut.
Ik hoop u met dit antwoord verder geholpen te hebben.
Met vriendelijke groet,
Wia Snijder
Nunazorg
www.nunazorg.nl