Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

verwerpen

14 juni 2020

Vraag nummer: 61015

Ben je na verwerpen je inboedel kwijt

Mijn zoon van 21 is erfgename wel ons kind maar niet gehuwd of geregistreerd partnerschap.

Zoon woont nog in huis mijn partner en ik staan samen op het huurcontract

Antwoord:

Beste vraagsteller,

Met het verwerpen van een erfenis heeft de erfgenaam geen enkel recht meer op de bezittingen en geen verplichting om schulden te betalen. De inboedel hoort tot de bezittingen en dus is de inboedel ook ‘kwijt’. U geeft aan dat u, uw zoon en de overledene samen in het huurhuis woonden/wonen. Het zou kunnen dat een deel van de inboedel dan van u en een deel van uw zoon is; dit valt uiteraard buiten de nalatenschap.
Er is ook een mogelijkheid om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Dan wordt de erfenis onder voorwaarde aanvaard en tegelijkertijd verworpen als blijkt dat er meer schulden zijn dan bezittingen; de erfgenamen zijn niet aansprakelijk voor de schulden.
Begrijp ik het goed dat u geen erfgenaam bent? Zou dat wel het geval zijn dan is het verstandig om de erfenis voor u en uw zoon in verband met de kosten tegelijk te verwerpen of beneficiair te aanvaarden.
Als u advies nodig hebt over het afstand doen of het beneficiair aanvaarden van een erfenis, kunt u terecht bij een notaris, of de notaristelefoon. Bij de notaristelefoon krijgt u een notaris of notarieel deskundige aan de lijn. Het telefoonnummer is 0900 3469393. Op werkdagen van 9.00 - 14.00 uur (80 cent per minuut). Het is ook mogelijk om de vraag neer te leggen bij het Juridisch Loket, telefoonnummer 0900-8020; de kosten hiervan bedragen € 0,10 per/min en zij zijn bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 09.00 – 12.30uur en 13.30 en 17.00 uur en op vrijdag van 9.00 – 13.00 uur. U kunt ook een email sturen via de website: https://www.juridischloket.nl/.

Een huurcontract dat op uw naam en op naam van uw overleden partner staat loopt door op uw naam. Dit blijkt uit de website van de overheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/vraag-en-antwoord/huur-overnemen-na-overlijden-huurder. Uw verhuurder kan u hierover meer informatie verstrekken.

Ik hoop dat ik hiermee uw vragen beantwoord heb.
Veel sterkte toegewenst.

Met vriendelijke groet,
Wia Snijder
Nunazorg
www.nunazorg.nl

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.

  • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Joke Mourits en/of Levenszaken.

  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Kom ik in aanmerking voor een ANW uitkering na het overlijden van mijn echtgenoot? Ben ik na het overlijden van mijn partner verplicht de hypotheek af te lossen?". “Moeten we echt binnen 48 uur de kamer van onze overleden moeder overdragen? Vragen die betrekking hebben op individuele situaties kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend ­ bij Levenszaken terecht.

  • Zowel de vraag als het antwoord zijn en blijven openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Houdt u er rekening mee dat openbare sites zoals Uitvaart.nl in het algemeen en de adviesrubrieken in het bijzonder geïndexeerd worden door zoekmachines waardoor ook uw naam kan opduiken in Google. Staat het openbare karakter van de site u tegen, dan kunt u beter contact opnemen met Levenszaken voor een betaald privé-consult. Stuur hiervoor een e-mail naar post@levenszaken.nl.

Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.nl en Joke Mourits wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor via hyperlinks verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder