Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

uitvaart betalen uit erfenis

16 april 2019

Vraag nummer: 57698

Hallo, onze tante is overleden en zij heeft geen kinderen. In haar testament staat dat zij gecremeerd wil worden en geen kaarten advertenties of bidprentjes wil. Haar erfenis gaat naar 2 goede doelen. Zij was niet echt goed verzekerd maar had wel genoeg spaargeld op haar bank staan, om haar uitvaart te betalen.Wij als haar broers en zussen en neven en nichten willen dit voor haar dan ook waar maken binnen haar budget. Nu komt de vraag, wij komen op een koffietafel voor 45 personen, echt haar naaste familie en vrienden verder niemand in het bijzonder. De notaris zegt nu die over haar erfenis gaat dat er maar voor 30 personen vergoed wordt. Mag hij dit zomaar beslissen. Is het niet zo dat eerst de uitvaart betaald moet worden, en dit is echt al lowbudget, en dat dan het overige naar de erfgenamen gaat , wat hier de de twee goede doelen zijn. Ik hoop dat mijn vraag duidelijk is en dat ik voorspoedig antwoord van u krijg. Met vriendelijke groet M.

Antwoord:

Beste vraagsteller,

Wanneer er iemand is overleden zullen de kosten van diens uitvaart moeten worden voldaan. In beginsel kan de uitvaart voldaan worden uit de boedel. Deze uitvaartkosten gaan voor de erfenis. Het kan ook zijn dat er een uitvaartverzekering is die een deel betaalt. Veel mensen hebben een uitvaartverzekering, die uitkeert in geld of natura.
Maar wat nu als er niet genoeg geld in de boedel zit, of de verzekering dekt niet alle kosten? Wie betaalt de uitvaart dan? Als er niet genoeg geld in de boedel zit betaalt degene die opdracht geeft voor de uitvaart. De uitvaartondernemer gaat een contract aan met de nabestaanden. Dus degene die de papieren tekent moet ook de kosten voldoen.
De nabestaanden kunnen eventueel een beroep doen op bijzondere bijstand. Er kan ook een uitvaart op kosten van de gemeente plaatsvinden. Dat laatste gebeurt ook voor mensen die geen (bekende) nabestaanden hebben.
Je bent niet verplicht om de uitvaart zo uit te voeren als de overledene heeft bedacht. Uitvaartwensen zijn dus geen verplichting. Zeker niet als er niet voldoende geld is om het op die manier te doen.

Ik hoop u hiermee voldoende heb kunnen beantwoorden,
Met vriendelijke groet,
Milou Demaret
Nunazorg
www.nunazorg.nl

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.

  • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Joke Mourits en/of Levenszaken.

  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Kom ik in aanmerking voor een ANW uitkering na het overlijden van mijn echtgenoot? Ben ik na het overlijden van mijn partner verplicht de hypotheek af te lossen?". “Moeten we echt binnen 48 uur de kamer van onze overleden moeder overdragen? Vragen die betrekking hebben op individuele situaties kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend ­ bij Levenszaken terecht.

  • Zowel de vraag als het antwoord zijn en blijven openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Houdt u er rekening mee dat openbare sites zoals Uitvaart.nl in het algemeen en de adviesrubrieken in het bijzonder geïndexeerd worden door zoekmachines waardoor ook uw naam kan opduiken in Google. Staat het openbare karakter van de site u tegen, dan kunt u beter contact opnemen met Levenszaken voor een betaald privé-consult. Stuur hiervoor een e-mail naar post@levenszaken.nl.

Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.nl en Joke Mourits wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor via hyperlinks verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder