Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Terug vorderen kosten crematie

21 maart 2020

Vraag nummer: 60329

Zus heeft op verzoek van overledene zijn crematie geregeld (zijn kinderen zijn al 23 jaar buiten beeld).De Uitvaartondernemer stond erbij toen cliënt zijn wensen aan hem kenbaar maakte.Geld voor de crematie was beschikbaar en staat op zijn rekening.In de week voorafgaand aan zijn overlijden heeft hij nog zijn auto laten verkopen om de kosten voor crematie beschikbaar te hebben.Zus heeft het opdrachtformulier vd uitvaartonderneming ondertekend.Zij zal dus de factuur moeten betalen, maar heeft geen toegang tot de bankrekening vd overledene.Wat moet zij nu doen om haar geld terug te krijgen? Zij is geen erfgenaam en er is geen executeur.

Antwoord:

Beste vraagsteller,

Ik kan u niet anders berichten dat degene die opdracht voor de crematie getekend heeft verantwoordelijk is voor de kosten, de betaling van de factuur. De opdrachtgever dient te betalen.
Wel is het zo dat u de kosten mag verhalen op de nalatenschap. Ook als de nalatenschap eventueel beperkt is, zijn dit soort kosten de kosten die voorrang hebben. Er zal op dit moment iemand zijn die de nalatenschap beheert.

Ik adviseer u om contact op te nemen met een notaris. Dat kan uw eigen notaris zijn of u kunt de notaristelefoon bellen voor onafhankelijk advies: https://www.notaris.nl/de-notaris/notaristelefoon of telefonisch: 0900 3469393. Op werkdagen van 9.00 - 14.00 uur (80 cent per minuut). Voor de wachttijd betaalt u alleen de gebruikelijke belkosten.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geholpen.


Met vriendelijke groet,
Wia Snijder
Nunazorg

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.

  • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Joke Mourits en/of Levenszaken.

  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Kom ik in aanmerking voor een ANW uitkering na het overlijden van mijn echtgenoot? Ben ik na het overlijden van mijn partner verplicht de hypotheek af te lossen?". “Moeten we echt binnen 48 uur de kamer van onze overleden moeder overdragen? Vragen die betrekking hebben op individuele situaties kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend ­ bij Levenszaken terecht.

  • Zowel de vraag als het antwoord zijn en blijven openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Houdt u er rekening mee dat openbare sites zoals Uitvaart.nl in het algemeen en de adviesrubrieken in het bijzonder geïndexeerd worden door zoekmachines waardoor ook uw naam kan opduiken in Google. Staat het openbare karakter van de site u tegen, dan kunt u beter contact opnemen met Levenszaken voor een betaald privé-consult. Stuur hiervoor een e-mail naar post@levenszaken.nl.

Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.nl en Joke Mourits wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor via hyperlinks verkregen informatie op externe websites.