Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

ruzie voorkomen

17 oktober 2016

Vraag nummer: 47793

Beste, wij zitten met een aantal vragen betreft de nalatenschap van onze moeder.
Wij 5 nog in leven zijnde kinderen willen graag meer weten over het volgende.
Onze moeder heeft jaren geleden onze jongste half zus gemachtigd voor haar rekeningen.
Onze moeder is nu dementerende en onlangs opgenomen in een verzorgingshuis. In de aanloop van de verhuizing wilden wij graag openheid van zaken betreft de tegoeden op de rekeningen van onze moeder. Wij weten dat het om een aardig hoog bedrag moet gaan omdat onze moeder ons daar in het verleden over heeft verteld en wij ook toenmalige afschriften hebben gezien.
Onze moeder kan nu zelf geen beslissingen meer nemen over haar financiële en ander zaken. Wij hebben onze halfzus gevraagd wat is de stand van zaken en hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat onze moeder een fijne oude dag krijgt.
Echter er wordt vaag op gereageerd en wij worden in het ongewisse gelaten, elke vraag van openheid van zaken geven, wordt van tafel geveegd en uiteindelijk is er een grote ruzie ontstaan. Waardoor we nu een splitsing in het gezin hebben.
En wij weg gezet worden als geld wolven. Terwijl onze intentie alleen goed bedoeld was. Wij de nu nog drie overgebleven broer en zussen zouden graag weten hoe nu verder. Wij zouden het enorm jammer vinden als het geld van onze moeder die altijd enorm hard heeft gewerkt en het letterlijk uit de mond heeft gespaard voor haar kinderen, op zou gaan aan de zorg en of belasting. We willen een zo'n efficiënt mogelijke oplossing.
Een normaal gesprek is niet meer mogelijk. Onze halfzus is geenszins van plan om inzage te geven.
Wat bij ons nog meer vragen en onrust op roept.
Dus hoe nu verder? Wat zijn onze rechten als kinderen?

Ik hoop dat u ons hiermee verder kan helpen. Vriendelijke groeten.

Antwoord:

Beste brieven schrijvers,
Helaas is er in uw familie op een gegeven moment ruzie ontstaan tussen de erfgenamen. Voor erfgenamen is het belangrijk om te beseffen dat een ruzie nooit de afwikkeling van de erfenis bevordert. Ruzie zorgt vaak voor langer tijdsverloop en voor hogere kosten. Als een ruzie helemaal escaleert dan kunnen zelfs gerechtelijke kosten een behoorlijke kostenpost worden voor de erfgenamen.
Het beste is om tijdig maatregelen te treffen tijdens het leven van uw moeder, ook al kan zij misschien nu geen beslissingen meer nemen. Een executeur is in alle gevallen aan te bevelen. Een executeur die tevens erfgenaam is heeft een dubbel belang, om die reden kan een onafhankelijke derde een juiste keuze zijn.
Als de erfgenamen na het overlijden ruzie hebben valt er niet veel meer te regelen door een buitenstaander. De erfgenamen kunnen alleen dan zorgen voor een vlotte afhandeling als ze allemaal meewerken aan een oplossing.
Oplossingen kunnen zijn:
* Alle erfgenamen kiezen één gevolmachtigde die voor hen de nalatenschap beheert en helpt afwikkelen.
* De erfgenamen kiezen allemaal een aparte gevolmachtigde zodat alleen de gevolmachtigden met elkaar te maken hebben.
* De erfgenamen kiezen samen voor de hulp van een mediator.

Let op: Indien u het gevoel heeft dat een andere erfgenaam of executeur uw belangen schaadt en het conflict al hoog is opgelopen, neem dan contact op met een erfrechtadvocaat. Soms komt u in aanmerking voor een bijdrage in de kosten (zie op de site van uitvaart.nl: raad voor rechtsbijstand).

Informatie over bewind voering en mentorschap kunt u vinden op de site van de rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/curatele-bewind-en-mentorschap
Deze informatie kunt u wellicht helpen over uw rechten op de bewind voering.
Ik wens u veel succes toe en ik hoop dat dit antwoord u heeft geholpen.
Met vriendelijke groet,
Milou Demaret
Nunazorg

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.

  • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Joke Mourits en/of Levenszaken.

  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Kom ik in aanmerking voor een ANW uitkering na het overlijden van mijn echtgenoot? Ben ik na het overlijden van mijn partner verplicht de hypotheek af te lossen?". “Moeten we echt binnen 48 uur de kamer van onze overleden moeder overdragen? Vragen die betrekking hebben op individuele situaties kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend ­ bij Levenszaken terecht.

  • Zowel de vraag als het antwoord zijn en blijven openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Houdt u er rekening mee dat openbare sites zoals Uitvaart.nl in het algemeen en de adviesrubrieken in het bijzonder geïndexeerd worden door zoekmachines waardoor ook uw naam kan opduiken in Google. Staat het openbare karakter van de site u tegen, dan kunt u beter contact opnemen met Levenszaken voor een betaald privé-consult. Stuur hiervoor een e-mail naar post@levenszaken.nl.

Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.nl en Joke Mourits wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor via hyperlinks verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder