Codicil
13 september 2018
Vraag nummer: 56097
Wilsbeschikking:
Goedendag. Fijn dat u de mogelijkheid biedt te reageren als er niet gevonden wordt wat er werd gezocht. Wellicht bent u bereid mij dan te helpen met de volgende situatie. Hiervoor mijn dank.
Vader en Moeder hebben een handgeschreven, gedateerde en samen ondertekende Wilsbeschikking opgesteld met als titel: Wilsbeschikking in de vorm van een legaat (Codicil). Hierin geven beiden te kennen een legaat ter waarde van € x te schenken aan een van hun zonen. Ook is in deze wilsbeschikking opgenomen dat er bij overlijden van de laatste ouder bij het vaststellen van het kindserfdeel met het toegewezen legaat rekening dient te worden gehouden. Er is een (standaard) testament met een gelijkwaardige verdeling tussen de kinderen.
Is dit document rechtsgeldig en dient er bij de verdeling rekening te moeten worden gehouden?
Nu de volgende situatie. Moeder is overleden en vader informeert de betreffende zoon over deze gezamenlijke wilsbeschikking en laat deze lezen en geeft toestemming deze te fotograferen. Nu blijkt jaren later dat de wilsbeschikking is verdwenen. Alleen is er nog de foto. Hoe rechtsgeldig is deze foto van wilsbeschikking? Kunnen hier rechten aan ontleend worden?
Mag/kan de laatst overgebleven ouder deze wilsbeschikking zelfstandig vernietigen, door welke reden dan ook, en daarmee de wil van de andere ouder onderuit halen? Of blijft dan de foto rechtsgeldig voor de helft van het legaat van de overleden ouder?
Antwoord:
Zowel vader als moeder dienen ieder een eigen codicil te hebben opgemaakt, gedateerd, handgeschreven en ondertekend. Als het codicil niet voldoet aan deze vormeisen is het niet geldig.
Er kunnen bij codicil geen bedragen in geld worden gelegateerd. Dit maakt het betreffende codicil niet rechtsgeldig.
Met vriendelijke groet
Joke Mourits
sce executeur, estate- en financieel planner
erfzaken
platinaweg 25
2544 ez den haag
tel 070 321 00 15
www.erfzaken.nl
post@erfzaken.nl