Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Codicil

13 september 2018

Vraag nummer: 56097

Wilsbeschikking:

Goedendag. Fijn dat u de mogelijkheid biedt te reageren als er niet gevonden wordt wat er werd gezocht. Wellicht bent u bereid mij dan te helpen met de volgende situatie. Hiervoor mijn dank.

Vader en Moeder hebben een handgeschreven, gedateerde en samen ondertekende Wilsbeschikking opgesteld met als titel: Wilsbeschikking in de vorm van een legaat (Codicil). Hierin geven beiden te kennen een legaat ter waarde van € x te schenken aan een van hun zonen. Ook is in deze wilsbeschikking opgenomen dat er bij overlijden van de laatste ouder bij het vaststellen van het kindserfdeel met het toegewezen legaat rekening dient te worden gehouden. Er is een (standaard) testament met een gelijkwaardige verdeling tussen de kinderen.
Is dit document rechtsgeldig en dient er bij de verdeling rekening te moeten worden gehouden?

Nu de volgende situatie. Moeder is overleden en vader informeert de betreffende zoon over deze gezamenlijke wilsbeschikking en laat deze lezen en geeft toestemming deze te fotograferen. Nu blijkt jaren later dat de wilsbeschikking is verdwenen. Alleen is er nog de foto. Hoe rechtsgeldig is deze foto van wilsbeschikking? Kunnen hier rechten aan ontleend worden?

Mag/kan de laatst overgebleven ouder deze wilsbeschikking zelfstandig vernietigen, door welke reden dan ook, en daarmee de wil van de andere ouder onderuit halen? Of blijft dan de foto rechtsgeldig voor de helft van het legaat van de overleden ouder?

Antwoord:

Zowel vader als moeder dienen ieder een eigen codicil te hebben opgemaakt, gedateerd, handgeschreven en ondertekend. Als het codicil niet voldoet aan deze vormeisen is het niet geldig.


Er kunnen bij codicil geen bedragen in geld worden gelegateerd. Dit maakt het betreffende codicil niet rechtsgeldig.

Met vriendelijke groet
Joke Mourits
sce executeur, estate- en financieel planner

erfzaken
platinaweg 25
2544 ez den haag
tel 070 321 00 15
www.erfzaken.nl
post@erfzaken.nl

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.

  • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Joke Mourits en/of Levenszaken.

  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Kom ik in aanmerking voor een ANW uitkering na het overlijden van mijn echtgenoot? Ben ik na het overlijden van mijn partner verplicht de hypotheek af te lossen?". “Moeten we echt binnen 48 uur de kamer van onze overleden moeder overdragen? Vragen die betrekking hebben op individuele situaties kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend ­ bij Levenszaken terecht.

  • Zowel de vraag als het antwoord zijn en blijven openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Houdt u er rekening mee dat openbare sites zoals Uitvaart.nl in het algemeen en de adviesrubrieken in het bijzonder geïndexeerd worden door zoekmachines waardoor ook uw naam kan opduiken in Google. Staat het openbare karakter van de site u tegen, dan kunt u beter contact opnemen met Levenszaken voor een betaald privé-consult. Stuur hiervoor een e-mail naar post@levenszaken.nl.

Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.nl en Joke Mourits wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor via hyperlinks verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder