Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Mag vriendin van vader in zijn huis blijven na overlijden?

26 februari 2017

Vraag nummer: 49815

Onze vader ligt op sterven. Hij leeft samen met zijn vriendin die ook een eigen flat heeft. Er is niets geregeld voor haar. Er zijn 3 kinderen waarvan er 2 de erfenis willen afwijzen. Ik twijfel of ik beneficiair wil aanvaarden. Ik weet niet of mijn vaders vriendin na zijn overlijden in zijn huis mag zijn en zou het moeilijk vinden om bijvoorbeeld. te moeten zeggen dat ze snel terug moet naar haar eigen huis. Zijn hier regels voor? Mag zij nog langere tijd in zijn huis blijven of kan dat niet gezien de erfenis waarop zij geen recht heeft maar wel gebruik van maakt?
Graag horen ik van u
Anita

Antwoord:

Beste Anita,

Op het moment dat je vader overlijdt zijn zijn kinderen de wettige erfgenamen. Dit betekent dat de erfgenamen gezamenlijk zeggenschap over de erfenis hebben. Indien alle erfgenamen het eens zijn dat de vriendin van vader in de woning blijft wonen dan kan dat dus. Echter, houdt er rekening mee dat de waarde van de woning wel meetelt in de nalatenschap en dat er mogelijk erfbelasting over verschuldigd is. Ook zal de woning, als jullie deze niet verkopen, meetellen als box 3 vermogen voor jullie deel. Ook de vaste lasten etc. drukken op de erfgenamen.

Het is de vraag of jullie dit wenselijk achten en of jullie er allemaal hetzelfde over denken.

Met vriendelijke groet,

Joke van Zoest
SCE executeur en financieel en estate planner
www.erfzaken.nl
post@erfzaken.nl
tel: 070-321 00 15

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.

  • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Joke Mourits en/of Levenszaken.

  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Kom ik in aanmerking voor een ANW uitkering na het overlijden van mijn echtgenoot? Ben ik na het overlijden van mijn partner verplicht de hypotheek af te lossen?". “Moeten we echt binnen 48 uur de kamer van onze overleden moeder overdragen? Vragen die betrekking hebben op individuele situaties kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend ­ bij Levenszaken terecht.

  • Zowel de vraag als het antwoord zijn en blijven openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Houdt u er rekening mee dat openbare sites zoals Uitvaart.nl in het algemeen en de adviesrubrieken in het bijzonder geïndexeerd worden door zoekmachines waardoor ook uw naam kan opduiken in Google. Staat het openbare karakter van de site u tegen, dan kunt u beter contact opnemen met Levenszaken voor een betaald privé-consult. Stuur hiervoor een e-mail naar post@levenszaken.nl.

Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.nl en Joke Mourits wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor via hyperlinks verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder