Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wat doe je met een rekening waarin je wordt verzocht voor iets te betalen, waartoe je geen opdracht hebt gegeven?

5 juni 2009

Vraag nummer: 6600 (oude nummer: 13159)

Nadat er een overledene is gevonden in het water, heeft de politie in opdracht van de off. van justitie, de overledene laten invriezen bij een uitvaartonderneming. Nadat het lichaam is vrij gegeven is de overledene direct overgebracht naar een uitvaartcentrum naar wens van de familie.
Nu stuurt de 1e uitvaartonderneming de rekening van deze 'invriezing' naar de uitvaartonderneming die de uitvaart verder heeft geregeld, maar deze heeft destijds nooit deze opdracht gegeven. Naar wie zou deze uitvaartonderneming de rekening van deze eerste dagen vanaf de vinding tot aan het vrij geven van het lichaam, moeten sturen?
Kortom wie zou deze aanzienlijke kosten moeten betalen?

met vriendelijke groet,
Diana Feldkamp

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kosten van transport en van bewaring van een overledene die door de politie in beslag is genomen en/of waar lijkschouwing plaats moet vinden, is en blijft al vele jaren een onderwerp van discussie.

Mij lijkt dat de opdrachtgever van een dienst een dergelijke dienst ook moet betalen. Dat is gewoon een algemene regel in het recht.
Er is geen enkele reden voor de uitvaartonderneming die de uitvaart verder heeft geregeld, om de nota van de eerste onderneming te accepteren. Ik zou die gewoon retour sturen. De opdrachtgever moet betalen, lijkt mij een simpel, logisch en helder uitgangspunt. De onderneming die de opdracht van de politie heeft aangenomen, kan de nota naar de politie sturen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.