Restitutie naturaverzekering voor zover wettelijk toegestaan. Wat is dat?
24 januari 2007
Vraag nummer: 4600 (oude nummer: 8736)
in de algemene voorwaarden staat: wanneer de kosten van de uitvaart lager zijn dan het verzekerde bedrag keert verzekeraar het verschil slechts aan nabestaande uit zover wettelijk is toegestaan. wat is wettelijk toegestaan?
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Ik denk dat men bedoelt dat als er een 'belastingclausule' op de polis zit, men niets terug mag betalen. En dat werkt als volgt.
Men kan een betaling doen voor een verzekering, bijvoorbeeld maandelijks of een bedrag ineens, die men als verzekerde van de inkomstenbelasting mag aftrekken. Maar de belastingdienst wil dan wel zeker weten dat het geld ook werkelijk en helemaal aan de uitvaart besteed wordt. Dan is het een voorwaarde in de polis (de belastingclausule), dat men de premie wel mag aftrekken, maar alleen als de nabestaanden later geen contant geld terug kunnen krijgen.
De belastingdienst wil niet dat men een hoog bedrag verzekert, een goedkopere uitvaart regelt en een leuke som geld over houdt om van op vakantie te gaan, een auto te kopen, etc. Want dan zou men voor die vakantie of auto feitelijk belastingaftrek gekregen hebben. En de fiscus is wel goed, maar niet gek.
In uw geval is het dus de vraag of in de polis ook zo'n clausule is opgenomen dat men geen geld terug krijgt. Want behalve in de algemene voorwaarden moet in de polis staan of zo'n 'wettelijke' voorwaarde van toepassing is. Soms staat het in de tekst van de polis, of in een aanvullende polisblad met een nummer, waarbiujin de polis naar dat nummer wordt verwezen. Soms staat er ook een stempeltje met zo'n tekst op de polis bijgestempeld.
Als er niets in de polis staat over beperking van teruggave van een restbedrag, denk ik dat men geld terug moet krijgen.
En laat anders de verzekeringsmaatschappij maar uitleggen, onder precieze verwijzing naar toepasselijke voorwaarden, waarom dat niet zou kunnen. Alleen de tekst in de algemene voorwaarden is in dit geval onvoldoende. Er staat immers alleen de algemene regel; of de regel ook in dit geval van toepassing is, moet in de polis staan.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten