Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Hoe kan ik achterhalen wanneer de oom van mijn echtgenoot overleden is

20 januari 2017

Vraag nummer: 49159

Via-via hebben wij gehoord dat de oom van mijn echtgenoot is overleden. We weten echter niet wanneer. Ik heb naar de gemeente gebeld waar hij woonde, maar kreeg daar te horen dat die informatie niet wordt verstrekt aan derden, alleen aan belanghebbenden. Wanneer ben je belanghebbende? En waar kan ik terecht met mijn vraag?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik krijg de afgelopen weken vergelijkbare vragen om de paar dagen. Maar deze adviesrubriek is er voor de wetgeving en regels voor begraven en cremeren. De vraag of iemand overleden is, ligt niet op het vlak van begraven en cremeren of van de uitvaart in het algemeen. Ik heb er dan ook geen sluitend antwoord op.

Misschien moet u tegen de gemeente zeggen dat u belanghebbende bent, of beter gezegd uw echtgenoot, omdat hij misschien erfgenaam is.
Voor zover ik weet kan alleen de gemeente van overlijden een overlijdensakte afgeven.

Er bestaat niet 1 landelijk register van overledenen. Men moet via de gemeente van overlijden een akte opvragen. Maar volgens mij kunnen andere gemeenten ook in het BRP (Basisregistratie personen) kijken en zien of iemand nog leeft of niet. Dus u zou gewoon ook een aan de afdeling Burgerzaken van uw gemeente kunnen vragen hoe u hier achter komt.

Ook een manier om hier achter te komen, is - denk ik - het inschakelen van een notaris. Die kan zulke gegevens vermoedelijk wel opvragen. Daar zullen waarschijnlijk kosten aan verbonden zijn. Maar misschien vallen die wel mee.

Nog een mogelijkheid is contact opnemen met de begraafplaatsen en crematoria in de gemeente of de regio waar die oom gewoond heeft. Zij zijn wettelijk verplicht om te vertellen of iemand bij hen is begraven of gecremeerd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.