Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Lijkvinding/reactie 3917

28 juli 2005

Vraag nummer: 3921 (oude nummer: 6283)

Misschien kunt u in de beantwoording ook volgende situatie meenemen. In de gemeente waar ik uitvaartverzorger ben heeft men de afspraak gemaakt, omdat ook lichamen die in staat van ontbinding verkeren, en welke voorheen naar een kerkhof in het baarhuisje werden gebracht, een waardige behandeling moeten hebben. Het lichaam wordt dan ook standaard overgebracht naar een naburige gemeente met een mortuarium met een vriescel. Als dan na enkele dagen blijkt dat er geen nabestaanden zijn zou formeel die andere gemeente (burgemeester) art. 20 ev. voor de lijkbezorging moeten zorgen. Onze gemeente vindt dit maar niks, zij willen de verantwoordelijkheid dragen. Kom je niet in conflict met de WLB als je als uitvaartverzorger (mortuarium beheerder) de verkeerde burgemeester waarschuwt. Kun je bijvoorbeeld tussen gemeentes een afspraak maken: lijkvindingen die vanuit gemeente x noodgedwongen naar gemeente y in de vriescel worden gebracht blijven voor rekening van gemeente x

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, er kunnen met gemeenten allerhande afspraken worden gemaakt en gemeenten kunnen onderling ook afspraken maken, maar alleen op basis van vrijwilligheid.

Als uitvaartverzorger kom je niet in conflict met de Wlb als je de verkeerde burgemeester waarschuwt. Het is ook een stukje eigen verantwoordelijkheid van de gemeente om op te letten en "Nee" te zeggen als het wettelijk hun zaak niet is en men geen aanleiding ziet om de kwestie op zich te nemen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.