Moet de gemeente een parkeerplaats voor familie kunnen "garanderen" bij crematorium/begraafplaats als de parkeerplaatsen aan de openbare weg liggen?
14 februari 2009
Vraag nummer: 6173 (oude nummer: 12346)
Geachte heer Van der Putten,
1. Alle parkeerplaatsen van onze begraafplaats/crematorium in gemeente Gouda bevinden zich buiten de poort, aan de openbare weg. De voormalige gemeentelijke begraafplaats/crematorium heeft geen parkeerruimte "binnen" de poorten en heeft dat nooit gehad. Nu families steeds vaker kiezen voor "eigen" volgauto's, ontstaat bij aankomst van de rouwstoet het probleem dat deze volgauto's geen parkeerplek meer hebben. Nu zou ik graag 5 parkeerbeugels op de parkeervakken naast de poort willen laten plaatsen, zodat familie/nabestaanden bij de poort uit kunnen stappen en dan te voet de overledene naar de aula begeleiden. Deze plekken zouden uiteraard alleen gereserveerd worden indien dat van tevoren gevraagd wordt voor een bepaalde plechtigheid. De gemeente stelt dat op openbaar gebied geen parkeerbeugels aan mogen worden gebracht. Wel wil ze eventueel een uitzondering maken omdat ze het probleem erkennen. Ik zou graag willen weten of de gemeente niet (mede) aansprakelijk is in deze en mee moet werken aan een noodzakelijke voorziening om de plechtigheid goed te laten verlopen. Ik vraag me zelfs af of de gemeente het niet gewoon zelf zouden moeten bekostigen. Want die plechtigheid is immers voornaamste bezigheid en daar moeten naasten toch wel dichtbij kunnen parkeren. Is er een manier waarop ik wellicht die voorziening door de gemeente aangebracht kan krijgen?
De begraafplaats/crematorium heeft immers een publieke functie en moet toch minstens voor familie/nabestaanden goed toegankelijk zijn.
2. Dan is er ook nog een uitbreiding op komst, waarbij wij verplicht worden een gedeelte van het terrein, precies langs de openbare weg, te voorzien van parkeervakken. Nu is dat heel wenselijk en wordt dat zeker gedaan, maar is het reƫel dat de parkeervakken, die half op de openbare weg liggen, in zijn geheel bekostigd worden door de onderneming die de komende 30 jaar de grond van de gemeente pacht? De parkeervakken liggen ook half op de openbare weg.
3. Op de oprijlaan is geen parkeergelegenheid. Slechts volgauto's staan bij de uitgang. Op de poort staat dat auto's buiten de poort moeten parkeren. Uitvaartleiders zetten hun eigen auto vaak op het terrein, hoewel ze met regelmaat gevraagd is dit niet te doen en een, altijd daarvoor beschikbare, plek dicht bij de ingang te nemen. Mag er dwingender verzocht worden geen particuliere auto's op het terrein te parkeren? M.a.w. wat zijn de rechten van de begraafplaats/crematorium en wat zijn de maatregelen die getroffen kunnen worden?
Ik hoop dat u op deze "parkeerproblematiek" ook een antwoord weet te geven!
Met vriendelijke groet,
Mieke Verkuil-Signorini
Antwoord:
Geachte mevrouw,
1. De gemeente heeft gelijk als zij stelt dat openbare parkeerplaatsen niet mogen worden afgesloten. Zij hoeft niet mee te werken aan parkeervoorzieningen om de plechtigheden soepel te laten verlopen en al helemaal niet om daar kosten voor te maken.
Tegenwoordig zou bij de aanleg van een voorziening zoals een begraafplaats en crematorium de eis worden gesteld dat men het parkeren op eigen terrein kan opvangen.
2. En dat laatste is meteen het antwoord op deze vraag. De gemeente kan de eis stellen dat er extra parkeermogelijkheden komen. Als u vindt dat de gemeente ten onrechte niet meebetaalt, kunt u de parkeerplaatsen helemaal op eigen terrein (moeten) aanleggen. Ik zou zeggen dat dit een kwestie van overleg is, maar u kunt van de gemeente niets afdwingen.
3. Ja, er kan dwingender verzocht worden om geen particuliere auto's op het eigen terrein te plaatsen. U kan uitvaartleiders er op blijven aanspreken. Er valt ook wel iets op te verzinnen dat het strafbaar wordt, maar dan moet er door de gemeente een verbodsbord worden geplaatst en dan kan de politie regelmatig komen controleren. Er bestaat geen verbodsbord voor parkeren waarbij rouw- en volgauto's zijn uitgezonderd. Maar wel een systeem dat parkeren verboden is, behalve met een (tijdelijke) ontheffing, waarbij u aan de balie van kantoor (tijdelijke) ontheffingen afgeeft. Ze hebben iets dergelijks bij de RK begraafplaats Buitenveldert in Amsterdam, waar een eigen parkeerplaats voor de deur ligt, maar waar op aanliggende parkeerplaatsen betaald moet worden, behalve met een ontheffing die de administratie van de begraafplaats verstrekt. Hoe het exact zit weet ik niet, maar u zou het mw. Vink van Buitenveldert kunnen vragen.
Op zich kunt u als pachter ('eigenaar') van het terrein direct tegen iedereen zeggen dat u daar geen auto's wenst en een soort particulier verbodsbord plaatsen. Alleen is overtreding van zo'n 'particulier' verbod niet strafbaar, althans niet op grond van de wegenverkeerswetgeving en kan de politie geen bekeuringen uitdelen. Maar misschien wel op een andere basis. Ik denk aan de bekende 'Verboden toegang' borden met een artikel uit het Wetboek van Strafrecht (dat ik niet ken), maar dan kun je waarschijnlijk geen onderscheid maken tussen mens en auto. Maar misschien is er nog wel iets anders.
Ik zou hierover gewoon eens even met de gemeente en de politie overleggen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten