Opgraven en herbegraven kind uit algemeen graf
20 november 2024
Vraag nummer: 69303
Ik heb een vraag over het opgraven en herbegraven van een kind en ik hoop dat u mij daarbij kunt helpen.
In een algemeen kindergraf liggen 2 kinderen (vreemden van elkaar) achter elkaar begraven. Deze kinderen zijn in 1982 begraven.
De moeder van het voorste kind (8 jaar) wil het kind laten opgraven en herbegraven in een bestaand particulier graf, waarin haar echtgenoot is begraven.
Is hiervoor toestemming nodig van de belanghebbende (de vader) van het kindje (4 maanden) dat daarachter is begraven in het algemeen kindergraf?
De termijn van grafrecht was 10 jaar en is dus allang verlopen. De gemeente Leiderdorp heeft er echter voor gekozen de kindergraven – zolang de ruimte niet nodig is – te laten liggen, zonder dat hiervoor kosten in rekening worden gebracht.
De moeder (verzoekster) is hoogbejaard en haar grootste wens is dat haar kind bijgezet wordt in het particulier graf waar haar man begraven ligt.
Ik weet dat er een verlof van de burgemeester nodig is; ik zal het verzoek dan ook eerst bespreken met de burgemeester.
Ik ben heel benieuwd naar uw reactie en bedank u alvast voor de te nemen moeite.
Gemeente X
Antwoord:
Geachte mevrouw,
De moeder kan haar ruim 40 jaar geleden overleden kind laten opgraven en de stoffelijke resten in het graf van haar echtgenoot laten begraven. Ik zie geen enkel beletsel.
Als het her te begraven kind (A) onder een ander kind (B) begraven is, hoeft de belanghebbende van het erboven gelegen kind (B) geen toestemming te geven, omdat beiden in een algemeen graf begraven zijn. Bij particuliere graven moet de rechthebbende van een graf toestemming geven, maar bij algemene graven is er geen rechthebbende of een andere betrokkene wiens toestemming vereist is. Er is alleen verlof van de burgemeester vereist, maar dat is in dit soort situatie een formaliteit. Een eventueel bezwaar van 'de bovenste familie' B kan geen reden zijn geen verlof te verlenen. Dat ligt immers in de aard van het soort graf.
Een punt van overweging is nog wel om met de vader van 'het andere kind' B in overleg te treden om hem op te hoogte te brengen van de opgraving. Want op een bepaalde dag kan het gebeuren dat het graf (korte tijd) open ligt, wat een onaangename verrassing kan zijn als men toevallig net die dag het graf zou bezoeken. Dat moet voorkomen worden.
Ik zou de vader vooraf informeren over wat er gaat gebeuren. Hij mag formeel bezwaar maken tegen het verlof tot opgraving, maar ja, zin heeft dat eigenlijk niet, bij een opgraving uit een algemeen graf lang na het verstrijken van de termijn van grafrust in 1992.
Zakelijk gezien zou het verwijderen van de stoffelijke resten van 'het bovenste kind' B een mooie gelegenheid zijn om dat deel van het graf te ruimen. Maar de gemeente zou er ook voor kunnen kiezen om de stoffelijke resten van het bovenste kind weer boven in het graf terug te plaatsen. Ik zou het kind wel op dezelfde hoogte plaatsen als waar het eerst lag, om bij een latere ruiming van het graf geen verwarring te veroorzaken.
Maar misschien heeft de familie B helemaal geen behoefte aan het terugplaatsen van de resten van het kind en het herinrichten van het grapje. Misschien ook wel. We weten het niet.
Ik zou het rustig persoonlijk met die familie B bespreken. Zij hoeft ook niet meteen iets te beslissen; men kan er even over nadenken en binnen de familie bespreken. Maar de hoogbejaarde dame die haar kind A bij haar man wil laten herbegraven wil e.e.a. natuurlijk wel binnen een redelijke termijn afronden. Daar heeft ze ook recht op.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.
TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.