Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Weduwe weigert bloemen op graf broer

13 juni 2008

Vraag nummer: 5492 (oude nummer: 10878)

Geachte heer, mevrouw

Mijn broer is 5 maanden geleden overleden. Hij is gecremeerd en nu ligt zijn as begraven. De vrouw van mijn broer wilt geen contact meer met haar schoonfamilie en heeft ons ook niet op de hoogte gesteld dat mijn broer reeds begraven ligt. Wij zijn zelf gaan zoeken. Nu brengen mijn ouders regelmatig bloemen naar zijn graf maar deze worden na een dag weer weggegooid. Dit gebeurd waarschijnlijk door zijn vrouw. Is hier iets tegen te doen. Hebben mijn ouders überhaubt rechten op dit gebied.

XX

Antwoord:

Geachte heer,

Een erg lastig punt. Juridisch geldt het volgende.
De plek waar een persoon is begraven of een asbus is bijgezet, moet worden opgenomen in een register van de begraafplaats. Dat register is openbaar. Dat betekent dat de houder van de begraafplaats aan ieder die het wil weten moet vertellen waar persoon X begraven is of waar zijn of haar asbus is bijgezet. U hoeft dus eigenlijk niet zelf te zoeken; de houder van de begraafplaats is verplicht om het vertellen waar het graf is.

De rechthebbende op een graf beslist in principe wat hij of zij op het graf wil toestaan. Dat geldt in de eerste plaats voor het monument natuurlijk, maar ook voor bloemen en planten. Echter, er zijn mij ook wel 2 rechterlijke uitspraken bekend waarin is bepaald dat de rechthebbende moet gedogen dat andere nabestaanden bloemen op of bij het graf leggen. helaas zijn deze vonnissen niet gepubliceerd en kan ik geen vindplaats noemen. Wacht, ik ken er 3. De zaken speelden in Den Haag, Nijmegen en een dorp in Oost-Groningen.

Feitelijk is het natuurlijk erg moeilijk om te voorkomen dat iemand bloemen op een graf weg gooit. Je kunt niet de hele dag staan waken en ook de politie heeft ook wel andere dingen te doen.
Als het echter een serieus probleem is en uw ouders er werk van willen maken en er de stress en de hoge kosten voor over hebben, kunnen ze aan een rechtszaak denken. Er is een grote kans van slagen. Misschien kan ook een eerste serieuze brief van een advocaat al een goed effect hebben. Maar het zou natuurlijk het beste zijn als bijvoorbeeld een goede vriend van uw broer in de kwestie zou kunnen en willen bemiddelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder